Йорданка Фандъкова свика заседание на Оперативния щаб на Столичната община във връзка с разпространението на коронавирус

Във връзка с установените положителни тестове на територията на страната кметът на Столична община Йорданка Фандъкова свика заседание на Оперативния щаб на Столичната община за превенция на разпространението на коронавируса. До момента на територията на Столична община няма регистриран случай на заразяване с COVID-19, докладва д-р Пенчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция.

На този етап София разполага със свободен брой легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми. Здравните заведения в София разполагат с необходимия брой медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани, както и необходимите индивидуални защитни средства.

По заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова Втора градска многопрофилна болница се подготвя да поеме случаите на заразени с COVID-19 при необходимост. За това се осигурява нужната апаратура, медицински персонал и защитни облекла. Ръководствата на болници „Пирогов“, "Александровска", ВМА, Белодробна и Инфекциозна докладваха за въведената допълнителна организация и готовността за реакция. 

Съветът на лекарите към всички граждани, които имат вирусни симптоми, е първо да се обадят по телефона на личния си лекар, да изпълняват стриктно неговите указания и да не предприемат посещение в медицински центрове. Граждани, които нямат лични лекари, могат да се свържат по телефона със Столичната регионална здравна инспекция. Гражданите, на които е наложена карантина, трябва стриктно да я спазват.

Софийският оперативен щаб даде указания за допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Допълнително се обработват с дезинфектанти парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.

Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция. Детските градини работят със засилен филтър на вход за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвежда се и допълнителна дезинфекция. Същите мерки се въвеждат и за общинските социални услуги.

По нареждане на щаба всички помещения на институции, които работят с граждани, ще бъдат дезинфекцирани по 4 пъти на ден. Препоръчва се на всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно.

Столична община отменя всички общински масови мероприятия, като се изпълняват стриктно указанията за спортни и културни мероприятия на Националния щаб.

Оперативният щаб на София препоръчва на всички граждани да ограничат максимално социалните си контакти, да спазват добра лична хигиена. Призоваваме гражданите да са спокойни и да се информират от официалните източници.

08.03.2020