Йорданка Фандъкова: „София отново е мост между партньори. Срещите във формат 16+1, национални, местни власти и бизнес имат традиция”

"София за пореден път посреща многобройна делегация от участници в инициативата 16+1. Преди две години, през септември 2016 година бяхме домакин на среща на кметовете и представители на местната власт. София отново е мост между партньори. Очаквам това да продължи в сътрудничество в областта на туризма, културата, инвестициите и бизнеса." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1“. Форумът е под мотото: „Глобално мислене, действия на местно ниво“. Форумът бе открит от премиера на България Бойко Борисов. В изказването си той каза , че „Когато междуправителствените отношения са добри – инвестиционните намерения, терените, подготовката им, възможността след това тези инвестиции да се развиват пряко зависят от местната власт. Местните власти са моторите за инвестициите. България има десетки побратимени градове с Китай.”

Кметът Фандъкова посочи още, че „Софийските срещи във формат 16+1, национални, местни власти и бизнес, имат вече традиция и се развиват. Имаме 22 български общини побратимени с 32 градски агломерации, градове и провинции от Китайската народна република.”

През 2016 г. бе сключено споразумение между агенцииите за инвестиции на София и Пекин с цел стимулиране бизнес отношенията между двата града.

През лятото тази година, отново в София, проведохме и форум на ниво държавни и правителствени ръководители.

„Очаквам и днешният форум да се превърне в още едно доказателство, че партньорствата и политиките на сближаване могат да се разглеждат в по-широк контекст” – каза също кметът Фандъкова.

Столицата на България става все по привлекателно място за туристи. Общо 15% е ръстът на чуждестранните туристи през 2017 г., а за първите шест месеца на 2018 г. са 6%. Градът е на трето място сред европейските градове, регистрирали най-голям ръст на туристи през периода 2009 – 2016 г. – 9.4% според  Мastercard.

Туристите от Китай заемат 13-то място, като увеличението е с 29%.

София се нареди в престижните топ 10 на световните градове за започване на стартъп и е притегателен център за все по-големи компании в IT ектора. София, заедно с Югозападен регион, е сред 10-те на най-добре представящи се градове в Европа, в класацията на американския Milken институт. В анализа се подчертава, че добрата позиция се дължи и на факта, че регионът е център на публично финансирани проекти за проучвания и развитие.

"Убедена съм че тези успехи на града се дължат основно на няколко фактора – високообразованите хора, които работят тук, инвестициите в публична инфраструктура и развитието на икономиката и иновациите" – каза също Фандъкова.

20.10.2018