Йорданка Фандъкова: "Синагогата е символ и въплъщение на достойно дело в един достоен град"

 

"Нека винаги да помним, че историята ще ни съди по делата, а не по намеренията, а Синагогата е символ и въплъщение на достойно дело в един достоен град." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при отбелязването на 110-годишнина от изграждането на Синагогата.

"В града на Премъдрост Божия, в годината, когато честваме 140 години от обявяването на града за столица на България, отбелязваме и 110 години от построяването на Софийската синагога. Прекрасната сграда, в която днес се намираме, гордо се извисява вече 11 десетилетия като един от символите на града редом с храмовете на другите световни религии в това пространство, което наричаме „площад на Толерантността“. Допълни още столичният кмет и припомни историята на Синагогата. Съвсем не е случайно, че един от най-именитите архитекти в онази епоха – Фридрих Грюнангер, проектирал Княжеския дворец, Духовната академия, главната баня на града и къщите на градските първенци – е авторът на проекта за изграждането на Синагогата – днес една от трите най-големи сефарадски синагоги в Европа.

От първия си ден тя се превръща в духовното сърце на българската еврейска общност и устоява на изпитанията на времето.

"През последните години с много старание и труд еврейската общност в София, подпомогната от Столична община и Министерството на културата, както и от партньорски организации, заедно успяхме поетапно да реставрираме сградата, да осигурим добрите условия за духовния живот в нея" – припомни още Фандъкова.  

Столичният кмет благодари на г-н Лаудер и неговите организации за подкрепата, които,  рамо до рамо с организацията на евреите в България „Шалом“ и духовния съвет,  са заедно в мисията ни да живеем в добър и справедлив свят.

На събитието присъства и зам.-кметът Тодор Чобанов.

 

 

15.09.2019