Йорданка Фандъкова присъства на представянето на сборника на Дойчин Боянов с информация за Витоша

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на представянето на сборник с информация за планината Витоша. Книгата е дело на алпиниста и преподавател на НСА Дойчин Боянов и дава основна информация за възможностите за спорт и туризъм в планината, класифицирани по трасета, обекти и особености.  Изданието е  финансирано от Фондация „Спортна София“ . 

„Благодаря на Дойчин  Боянов,  човекът, който е изкачил едни от най-високите планини в света и който обърна своя поглед  към Витоша, за да ни даде възможност да направим своя информиран избор за своя маршрут и да тръгнем подготвени." Това каза Фандъкова при представянето на книгата и подчерта, че книгата ще бъде много полезна за всички хора, които обичат планината.

„През тази година въпреки кризата Столична община успя не само да запази, но и да увеличи бюджета на Фондация „Спортна София“ на 1 милион лева.  Средствата са увеличени, за да може Фондацията да направи инвестиции в  природния парк“ – посочи столичният кмет и допълни, че "през миналата година са възстановени заслони и чешми. През тази година ще рехабилитираме три пътеки – от Златните мостове до местността  Момина скала, от Златните мостове до х. "Кумата" и от хижа „Малина“ до хижа „Еделвайс“.  Ще бъдат почистени и възстановени и 4 езера, две от които се намират до "Драгалевци", а другите 2 – до Дендрариума. С федерацията по Алпинизъм ще възстановим най-стария заслон на Витоша при местността Комините под Черни връх и заслона при Боянски водопад. Продължаваме и с възстановяването на чешмите в природния парк." Кметът припомни, че на Витоша се провеждат над 20 събития и покани присъстващите да се включат в изкачването на Черни връх на 6 март.

01.03.2021