Йорданка Фандъкова присъства на откриването на барелеф на Апостола на свободата в 8. СУ „Васил Левски“

„Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи“. Тези думи на Левски ни задължават да сме тези достойни българи и днес." Това каза в думите си пред 8. СУ „Васил Левски“ кметът на София Йорданка Фандъкова днес.

В навечерието на 149 години от обесването на Апостола – 19 февруари, в столичното 8. СУ „Васил Левски“ бе открит барелеф с портрет на патрона на училището.

Барелефът е дело на талантливия художник и скулптор Ставри Калинов, а проф. Атанас Семов, който е възпитаник на училището, е направил дарението.

"Сигурна съм, че ликът на Апостола ще остане в сърцата и умовете на учениците от 8. училище. Този ден ще бъде за тях и урок по родолюбие, защото трябва да помним заветите на Левски" – каза също столичният кмет.

"Вярвам, че тези млади хора ще бъдат достойните българи, които ще ни водят по верния път" – каза в обръщението си към учениците Йорданка Фандъкова.

На тържествената церемония присъстваха също кметът на район „Студентски“ Петко Горанов, зам.-министър на образованието Мария Гайдарова, директорът на Столичния Инспекторат по образование Ваня Кастрева и др.


 

17.02.2022