Йорданка Фандъкова представи пред кметове от Франция развитието на общинската икономика

"София и Париж имат изградено сътрудничество и обменяме опит в областта на екологията, опазването на качеството на атмосферния въздух, транспорта, обновяването на градската среда, възстановяването на исторически сгради и квартали и в областта на културата и туризма." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова пред представители на Френската федерация на общинските местни предприятия – EPL, и кметове на френски градове и райони на среща в Столична община.

На срещата присъстваха заместник-кметът на София Дончо Барбалов, директори на общински дружества и Общинската агенция за инвестиции, общински съветници.

"През 2015 г. беше подписан тристранен Меморандум за сътрудничество между Столична община, Кметството на 3-ти район на Париж и Националната асоциация на френските градове с паметници на културата и защитени исторически квартали. Екипи от изследователи и архитекти, работили по реставрацията на сгради в квартал "Маре" в Париж, както и ръководителят на Асоциацията, сенатор Ив Дож, неколкократно посетиха София. Резултатът е прилагане на този опит в реконструкция на стари исторически сгради в района около Женския пазар в центъра на София – посочи също кметът. – Общинските дружества имат значение за икономиката на града и значение за обновяването на градската среда.

Моята визия за развитие на София е като зелен и иновативен град. На това са подчинени приоритетите, по които работим и развиваме града. София формира уникална среда за развитие на новите технологии и иновациите и нашата цел е да съдействаме за това развитие. Столичната община, аз и моят екип, работим целенасочено да насърчаваме използването на иновациите и иновативните технологии, защото те са в основата на устойчивата бизнес среда.

Годишните приходи на общинските търговски дружества за 2018-а година възлизат на 867 359 000 лв. Моделът на управление на общинските предприятия през последните години се отразява в повечето инвестиции, по-качествените услуги и насочване на инвестиции за възстановяване и обновяване на градската среда" – каза също Фандъкова.

Такъв е първият нов парк в София – "Възраждане", който бе изграден изцяло със средства от две общински дружества – "Софийски имоти" и "Спортна София". Първият етап беше създаването на спортен комплекс и места за отдих. Тази година предстои завършването от „Софийски имоти“ ЕАД на втория етап – Аква комплекс, в който за първи път ще се използва минерална вода.

 

 

28.06.2019