Йорданка Фандъкова получи приз за включването си в кампанията на bTV „Да изчистим България заедно“

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи приз за включването си  в кампанията на bTV „Да изчистим България заедно“. Наградата и бе връчена от водещия на „120 минути“ Светослав Иванов.

„Искаме да ви благодарим за усилията София да бъде по-красив и по-чист град. Благодарим ви, че сте подкрепящ партньор на нашите доброволци, на всички организации и фирми, които през изминалите години се включиха в инициативата и подкрепят каузата. Щастливи сме, че София отново си поставя високи цели, защото се надяваме с Ваша помощ да организираме първата доброволческа акция за почистване, при която ще имаме изцяло разделно събиране на отпадъците“ – каза мениджърът на Социални кампании на bTV Media Group Мария Лазарова.

"Доброволците в София са с огромен принос за нашия Световен рекорд през 2019 година! Тук са организирани и проведени най-многобройните доброволчески акции у нас" – допълни още Мария Лазарова.

„Поздравявам bTV за тази социалноотговорна инициатива, която продължава вече 10 години и която тръгна от София" – каза кметът Фандъкова по време на церемонията, състояла се в Центъра за съвременно изкуство „Топлоцентрала“.  Тя припомни, че инициативата е обединила  много организации, бизнеси, но най- вече гражданите на София и подчерта, че с тази кампания медията променя нагласите на хората. Кметът благодари и на всички структури на Столичната община, които помагат за реализацията на инициативата – районите общини, Столичния инспекторат, дирекция "Аварийна помощ и превенция", дирекция „Зелени системи“ и ОП „Паркове и градини“.

„Днес важната тема е да събираме отделно отпадъците, защото повторната употреба и рециклирането са най-важната мярка за това да опазим природата си, както и за борбата с климатичните проблеми и кръговата икономика“. Каза кметът Фандъкова по време на церемонията и припомни, че София произвежда електрическа енергия и компост от своите отпадъци, като през миналата година на инсталацията в Хан Богров са произведени над 1000 мегават/часа енергия от хранителни отпадъци и над 14 хиляди тона компост от зелени отпадъци. Софиянци са събрали разделно и около 18 хиляди тона отпадъци, които са отишли за рециклиране и повторна употреба. В началото на следващата година всички училища и детски градини в София ще бъдат включени в разделното събиране на опаковки. „Смятам, че тази година е време да събираме разделно отпадъците и Столичната община ще направи организация, която да насърчи доброволците да събират разделно“ – допълни още Фандъкова.

С грамоти бяха отличени  ПП "Витоша", БЧК, "Мегатрон", "Мачирски спорт", HomeMax, "Кока-Кола", "Екопак", кметът на Панчарево Николай Гюров, Telus International, Радио NJOY и UPI BG.

 

 

22.07.2022