Йорданка Фандъкова и проф. Веселин Янчев разговаряха с ученици за миналото и предизвикателствата на София като столица

Кметът Йорданка Фандъкова и проф. Веселин Янчев – ръководител  катедра „История на България“ към Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, участваха в среща разговор по случай 140- годишнината от обявяването на София  за столица с ученици от столични гимназии.

Срещата се състоя в Регионалния исторически музей, а модератор на дискусията беше Димитър Стоянович.     

По време на срещата Йорданка Фандъкова  благодари на младите хора за интереса към историята на града и подчерта, че именно младите образовани хора са най-големият потенциал на столицата. В своята лекция проф. Веселин Янчев ги запозна с интересни факти от развитието на града и дейността на първите кметове след Освобождението на България по  изграждането на София като европейска столица. 

В инициативата на кмета Фандъкова се включиха ученици от 105. СУ „Атанас Далчев“; 134. СУ „Димчо Дебелянов“, 91. Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, Класическата гимназия, НГДЕК „Св. Константин – Кирил Философ“ и 23-то училище „Фредерик Жолио-Кюри“. На дискусията присъстваха и  общинските съветници Малина Едрева, Нина Чанева и Стефан Марков. 

 

10.04.2019