Йорданка Фандъкова и Мария Габриел присъстваха на събитието „Пчелите, биоразнообразието и зеленият град“

Кметът на София Йорданка Фандъкова и еврокомисарят Мария Габриел присъстваха на събитието „Пчелите, биоразнообразието и зеленият град“, организирано от сдружение „Биоград София“. Инициативата цели да обърне внимание върху ролята на пчелите за живота на земята и необходимостта от опазването им.  Събитието се състоя пред Музея на пчелата. Кметът припомни, че музеят бе създаден по инициатива на еврокомисаря Мария Габириел и сдружение „Биоград София“, а всеки месец, за да се запознаят с живота на пчелите и ролята им за живота на планетата, тук идват над 300 деца.  

Столичният кмет Фандъкова благодари на  сдружението за това, че участва активно и в подготовката на кандидатурата на София за зелена столица на Европа с конкретни проекти и  инициативи. Подготовката на кандидатурата е във финален етап и предстои да бъде внесена до края на тази година.

На територията на  Столичната община са регистрирани 7231 пчелни семейства на 262 собственика, посочи още столичният кмет. Пчелите са биоиндикатор за замърсяването на околната среда и в частност – за качеството на атмосферния въздух. За да могат да изпълняват пълноценно своите функции, пчелите се нуждаят от достатъчно количество цветна биомаса. Столичната община засажда много цветя, както и залесява с ароматни дървета като акация и липа, които са подходящи за пчелите. По време на събитието кметът Фандъкова поздрави еврокомисаря Мария Габриел за новия ресор и посочи, че това е ресорът на развитието, защото именно образованието, културата и иновациите заедно с младежките политики са в основата на развитието на градовете.

Като част от инициативата участниците засадиха около Музея на пчелата розови храсти. 

 

 

13.09.2019