Изложба „За Буквите – Кирилицата в съвременното българско изкуство”

Фондация „Ценности” и Антонина Стоянова представят изложбата „За Буквите – Кирилицата в съвременното българско изкуство” на 30 пловдивски художници

Изложбата ще бъде открита на 14 май (понеделник) в 18.00 часа в Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър.

Фондация „Ценности” на Антонина Стоянова с партньори Столична община, Община Пловдив, „Пловдив – Европейска столица на културата 2019” и Градска художествена галерия – Пловдив представят атрактивната експозиция, която съчетава празника на азбуката с поредното доказателство за високото ниво на съвременната българска живопис.

Трийсет пловдивски художници, сред които изпъкват имената на Станимир Видев, Кольо Карамфилов, Николай Кучков, Недко Итинов, Вълчан Петров и Васко Стоев са представени с по едно платно, изобразяващо буква от българската азбука.

Живописните средства са различни и отразяват неповторимостта и почерка на автора. Буквите са разпределени между творците чрез жребий. И само на един от тях първата буква от името съвпада с тази, която претворява – късметлийката е Емилия Арабаджиева. 

Обединяваща нишка на експозицията е еднаквият размер на платната: 90/90 см.  

Творческият прочит на всяка буква е представен на зрителя като кадър от своеобразна фотолента, запечатала иначе невидими особености на авторския стил.

Въздействаща, неочаквана и много лична интерпретация на буквите – това е посланието на пловдивската група художници в изложбата „За Буквите – Кирилицата в съвременното българско изкуство.

Благодарение на експозицията, която бе  представена и в Двореца на нациите в Женева,  в ООН научиха, че с нашата азбука пишат над 250 милиона души в Европа и Азия. 

„Днес в Европейския съюз има три основни официални азбуки – латинска, гръцка и българската кирилица. Ние, като българи, трябва да се гордеем, че нашата страна като член на ЕС, добави своя цивилизационен принос” – казва Антонина Стоянова от Фондация „Ценности”.

Изложбата може да бъде разгледана в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов” от 14-ти до 28-ми май. На откриването ще прозвучат изпълнения на музиканти от Българска национална гайдарска асоциация.  

 

 

10.05.2018