Изложба „В зората на европейската цивилизация: Слатина – София на 8 000 години“

По повод 33 години от началото на археологическите проучвания на раннонеолитното селище Слатина в София на 17 май (четвъртък) от 18:00 часа в Регионалния исторически музей – София (пл. "Бански" № 1) се открива изложбата „В зората на европейската цивилизация: Слатина – София на 8 000 години“.

Раннонеолитното селище Слатина влезе в учебниците по праистория в много страни, резултати и находки от тези проучвания се цитират често в българската и чуждата научна книжнина.

След сравнително дълго прекъсване разкопките бяха подновени през 2013 г. по предложение и с финансовата подкрепа на Столична община. Археологическите находки от Слатина се съхраняват в Регионалния исторически музей – София.

В изложбата са показани впечатляващи находки, някои от които за първи път – нефритена свастика, женска “маска“, запазената част на най-голямата мраморна статуетка на богинята Майка, разнообразни инструменти, костени и керамични фигури, вкл. на козирог, глиган и други екзотични животни и най-древният каменен палешник (режещата част) на ралото в Европа.

По повод годишнината от началото на теренното изследване Регионалният исторически музей – София, екипът на теренното проучване от Националния археологически институт и музей – БАН и Студентско читалище „Св. Климент Охридски – 1997“ – София организират репрезентативната изложба. Ръководителят на разкопките чл.-кор. проф. Васил Николов от НАИМ – БАН ще разкаже за работата на екипа си. Поканена да открие изложбата е г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София. 

15.05.2018