Експозиция с участието на Лувъра в Музея за история на София

Голямата зала за временни експозиции на Регионалния исторически музей – София събра над 500 експоната, идващи от музея "Лувър" в Париж, от Музейния център – Созопол, от Националния археологически институт с музей при БАН, от Националния исторически музей и Регионалния исторически музей – Бургас.

Изложбата ще бъде в София до 10 март 2019 година.

Тя бе открита официално на 13 декември от кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на културата Боил Банов, Алберто Виал – дипломатически съветник на директора на музея "Лувър", Париж, Фабиен Флори – директор на Френския институт в София, доц. Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

"За мен е чест, че в годината, в която Регионалният исторически музей – София отбелязва 90 години от основаването си, посрещаме изложба с участието на музея "Лувър" в Париж. Изключително сме горди, че тук освен историята на града ни, показваме и редица временни изложби с различен фокус и тематика.

Само три години след откриването на постоянната експозиция на Музея той се превърна в предпочитано културно средище сред жителите и гостите на столицата. За този кратък период в музея гостуваха експозиции от Италия, Япония, Германия." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Експозицията "Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите", за която част от експонатите пристигнаха от музея "Лувър" в Париж, е резултатът на продължаващо сътрудничество и успешен научен и културен обмен между България и Франция.

"Лувър" си сътрудничи със 75 страни, сред тях сътрудничеството ни с България е едно от най-активните" – заяви Алберто Виал.

Изложбата се фокусира върху историята на Аполония Понтийска (днешния Созопол), пречупена през призмата на археологическите проучвания на града.

Те са започнати от френския дипломат барон Жюл Александър Дегран през 1904 г. и продължени от най-известните тогава български изследователи. Разкопките се провеждат с различна интензивност през целия ХХ в., а от 2002 г. в изследването на Аполония отново се включва и френски екип.


 

14.12.2018