Изложба, посветена на кмета инж. Иван Иванов, представя Галерията на открито пред Народния театър

Фандъкова: „Инж. Иван Иванов е личност с голям принос за София“

Изложба, която представя важна част от историята на София – времето на кмета инж. Иван Иванов, е открита в градината пред Народния театър „Иван Вазов“. "Иван Иванов е личност с голям принос за София". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети експозицията заедно със зам.-кмета доц. д-р Тодор Чобанов и директора на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев.

Експозицията "С мъдрост в сърцето. Инж. Иван Иванов – кмет на София 1934 – 1944 г." представя документи и снимки за неговите изключителни заслуги в областта на градоустройството, озеленяването, транспорта, електрификацията, строителството на емблематични за столицата държавни и обществени сгради и превръщането на София в модерен европейски град. Ще видим и присъдата на инж. Иван Иванов от Народния съд. Изложбата представя и неговото участие, след освобождаването му от затвора през 1946 г., в проектирането и строежа на хидровъзела „Сталин“ („Искър“), ВЕЦ „Пасарел“ и язовир „Панчарево“.

Изложбата е подготвена от Държавна агенция „Архиви“ и дирекция „Култура“ на Столична община, посветена е на 141-та годишнина от обявяването на София за столица на България.

Столичната община обяви конкурс за изработване на паметник на инж. Иван Иванов. Мястото, определено за поставянето му е там, където е най-големият принос на инж. Иван Иванов – изграждането на Рилския водопровод, който за първи път довежда вода от Рила до София, като мястото е близо до бившия стадион „Юнак“. Срокът за подаване на предложения за конкурса е до 24 август 2020 г.

 

 

25.06.2020