Изложба „История помежду" II в РИМ – София (Откриване: 12.11.2020 г.; 15:00 – 18:00 ч.) – Експозиция: до 03.01.2021 г.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя Втората част от изложбата „История помежду". Тя се реализира сред експонати от постоянната експозиция и в Централното фоайе на Музея. Откриването е на 12 ноември 2020 г. (четвъртък) в часовия диапазон 15:00 – 18:00 ч.

Проектът „История помежду" се завръща в Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански" 1) със своето второ издание. Осъществява се от Фондация „Изкуство – дела и документи" като част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. Структурно отново разглежда столичния град в два исторически плана.

Препратката към София от началото до средата на XX в. акцентира върху случки на ул. „Търговска" и пасажа „Свети Никола". Това са места безвъзвратно отишли си с бомбардировките през Втората световна война.

Автори на разказа са създателите на подкаста „Градски детектив" – Ана Благова, Радослав Чичев и Яна Пункина. Историите са представени като добавени елементи сред зали от постоянната музейна експозиция. Оживяват освен визуално и звуково.

Съвременният период е интерпретиран в три проекта. Единият се занимава с трудововъзпитателните общежития и конкретна акция на Държавна сигурност от 1958 г. Младежи са задържани въз основа на обвинения за поддаване на прозападно влияние на база облекло и музикални предпочитания. Автор е Красимира Буцева.

Историята на Камен Белопитов (1969 – 1995 г.) е обект на друго проучване. Той завинаги остава част от града с нестандартните фрази, който още като ученик пише с флумастер върху обекти от общественото пространство. Интерпретацията принадлежи на Георги Тенев и Мила Янева-Табакова.

Скейтърите на София от 80-те год. на XX в. са третата засегната точка от съвременността. Каращи на рампите пред паметника на Съветската армия, започват да се прокрадват в новата градска култура. За тях разказва Мартин Младенов.


„История помежду" II се реализира в периода 12 ноември 2020 – 3 януари 2021 г. Тя е продължение на едноименната изложба, гостувала в Регионалния исторически музей – София между 13 август и 30 септември 2020 г.

10.11.2020