Изложба “Хроники на инфодемията” в Галерия на открито в Градската градина (19 юли)

 

Изложба с илюстрации на тема: „Хроники на инфодемията” е подредена в Галерия на открито в Градската градина. Илюстраторът Пеню Кирацов представя 16 карикатури към журналистически текстове, развенчаващи определена дезинформация, фалшива новина или мит, свързани с пандемията от COVID-19, която вече втора година доминира информационния поток.

Тази безпрецедентна здравна криза показа, че невярната информация и слуховете буквално застрашават живота и здравето на хората. Според проучване, публикувано в научното списание American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, подвеждащата и невярна информация, свързана с COVID-19, е станала причина за смъртта на около 800 души през първите месеци на пандемията.

В ситуация на глобална здравна криза „заразяването“ на обществото със слухове, конспирации, заблуждаващи твърдения и откровени небивалици може да бъде също толкова опасно, колкото със самия вирус. Световната здравна организация предупреди в началото на пандемията, че т.нар. инфодемия се разпространява почти толкова бързо, колкото самия коронавирус. Именно заради това през 2020 г. Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ – България) в партньорство с Фондация за свободата “Фридрих Науман” стартира инициативата „Хроники на инфодемията“ – серия от журналистически текстове, които разобличават дезинформацията по теми, свързани с COVID-19. 

Целата е да бъдат развенчани митовете на тема пандемия, като се приложат доказателства, осланящи се на проверени факти и научни изследвания и се чуе мнението на експерти. Всяка статия от поредицата е илюстрирана с оригинална илюстрация от Пеню Кирацов. Много от тези илюстрации в карикатурен стил правят съдържанието по-привлекателно и по-разбираемо за аудиторията. 

Целта на изложбата е да представи тези оригинални художествени интерпретации и по този начин още веднъж да фокусира общественото внимание върху  дезинформацията по време на пандемия. Всички теми и проблеми, които са пресъздадени от карикатурите на Пеню Кирацов, продължават да бъдат актуални и важни, а благодарение на откритата изложба в центъра на София, те ще достигнат и до по-широк кръг от хора. Изложбата включва 16 карикатури, като всяка от тях  е представена във вариант на български и на английски език.

Инициативата е на Асоциацията на европейските журналисти – България и Фондация за свободата “Фридрих Науман”, реализирана с подкрепата на дирекция “Култура” на Столична община.

 

21.07.2021