Изложба „40 години НДФ „13 века България“. Мисия дарителство“ (19 – 30 май)

На 19 май от 18:00 ч. в Галерията на открито на Столична община, разположена на Моста на влюбените, ще бъде открита изложба „40 години НДФ „13 века България“. Мисия дарителство“, по повод 40-годишнината от създаването на Национален дарителски фонд „13 века България“.

Изложбата включва 60 фотографски пана, които представят богатата и многостранна история на Фонда, мисията и приоритетите, свързани с дарителството.

Изложбата проследява 40 от най-интересните, мащабни и стойностни дарения, организирани от Фонда. Сред тях е и първото регистрирано на 11 май 1981 г. – Хенри Мур дарява творбата си „Глава-шлем № 6“ на стойност 100 000 британски лири за 1300-годишнината на България. Текстове и ф.оси разказват за дарители и техните дарения, направени на музеи, галерии, библиотеки, читалища, болници, учебни и детски заведения. Могат да бъдат видени и едни от най-добрите образци на визуалните изкуства и други движими културни ценности, станали част от националното историческо и художествено наследство. През четирите десетилетия на функционирането си НДФ „13 века България“ предоставя и средства от парични дарения за ремонт и реставрация на сградите на университети, библиотеки, театри, музеи, галерии, читалища, зали. Строят се нови. Изграждат се паметници, които увековечават съдбовни събития в многовековната ни история.

Изложбата се осъществява под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на град София. Може да бъде разгледана до 30 май.

 

 

12.05.2021