Изградени са 3 км подземен тунел от третия лъч на метрото

Фандъкова: С третия лъч на метрото намаляваме с 90 хил. тона годишно вредните емисии във въздуха

"Изградени са около 3 км подземен тунел от третия лъч на метрото. Тунелопробивната машина, която към момента е достигнала до Александровска болница, ще продължи пътя си към следващата метростанция". Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителните работи на третия лъч на метрото при ул. “Георги Софийски“ заедно с министъра на транспорта и информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министъра на околната среда и водите Нено Димов и изпълнителния директор на „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев.

"Тунелопробивната машина, проектирана специално за столичното метро, е достигнала до ул. “Георги Софийски“. Към момента физическото изпълнение на първия участък е 56%", каза също кметът Фандъкова.

Произведен е и първият нов метровлак, за който се провеждат изпитания за сертифициране на полигон в Германия. В процес на производство са още 8 метровлака.

Линия 3 от метрото, която се изгражда в момента, се състои от два участъка с обща дължина 12 км:

Първият участък е с дължина 8 км и 8 метростанции – от „Красно село“ до бул. “Владимир Вазов“ и втори участък – ул. "Житница" – "Овча купел" – "Околовръстен път“ – с дължина 4 км и 4 метростанции. Първият участък от Линия 3 започна да се строи от януари 2016 г., а вторият –  от юни 2017 г.

От първия участък с тунелопробивната машина се изгражда двупътен метротунел, монтирани са конструкции, произведено и доставено е част от оборудването на системите за управление и функциониране. Поетапно ще бъдат възстановени улиците и булевардите.

"С Министерство на околната среда и водите работим в синхрон за всички мерки за намаляване на вредните емисии във въздуха. Метрото е не само най-големият транспортен, но и екологичен проект, като с изграждането на третия лъч ще спестяваме 90 хил. т на година вредни емисии", посочи също кметът Фандъкова. Близо половин милион души ще използват метрото със завършване на Линия 3.

"В контекста на предстоящите преговори за бюджетна рамка в ЕС е важно да се преборим за Кохезионните фондове. Метрото е истински интермодален проект и е изключително успешен", посочи министър Московски.

Проектът за двата етапа от Третата линия са одобрени от Европейската комисия. В новия програмен период 2014 – 2020 г. метрото стана първият одобрен проект по новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”. Общата стойност на проекта, по двата етапа, след приключване на тръжните процедури и сключването на договорите за изпълнение, възлиза на близо 500 млн. евро, от които 388 млн. евро са Безвъзмездна финансова помощ (БФП) и се осигуряват от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 и съфинансиране от страна на Столична община от 111 млн. евро.

--------------------

Към момента метрото на София е над 40 км и 35 метростанции, с 34% дял в системата на градския транспорт. Третият лъч осигурява връзка на големите жилищни квартали ж.к. „Овча купел“, кв. „Красно село“ и  ж.к. „Хаджи Димитър“ с центъра. Със завършването на още 12 км метро от третия лъч общият брой станции ще бъде 47, а дължината на подземната железница ще достигне 52 км.


Фотограф: Гео Калев

14.03.2018