Исторически маршрут „Зад фасадите на софийските домове” разказва за културното наследство на София

Като част от празничните събития за честване на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България Столичната община, чрез дирекция „Култура” и екипa на уеб сайта historikalroutes.bg, организира исторически маршрут, представящ културното наследство на София под името „Зад фасадите на софийските домове”.

Първата обиколка от този маршрут се проведе днес с участието на кмета на София Йорданка Фандъкова. Обиколката започна от базиликата, дала името на града – „Света София“, име, свързано с премъдростта Божия.

Знаковата сграда на ул. “Париж“ 1, която Столичната община възстанови през 2012 г. като част от грижата за паметниците на културата в града, е включена в този маршрут.

София е обявена за столица на 3 април 1879 г. от Учредителното народно събрание по предложение на проф. Марин Дринов.

"Искаме да привлечем повече софиянци към историята на града, който се развива и променя" – каза кметът Фандъкова.

Основен акцент от отбелязването на годишнината е 3 април, където са организирани редица събития с участието на много училища от София.

В маршрута са включени и Галерията за чуждестранно изкуство, храм-паметник „Александър Невски”, кооперацията „Палата Света София”, Старото руско посолство, Софийската банка, къщата с часовника, Старият факултет, Националната художествена академия и др., както и сгради, собственост на Столична община, като къщата на Атанас Буров на ул. „Московска” № 41, къщата на д-р Георги Калинков на ул. „11-ти август” № 4, къщата на Киро Стефанов на ул. „Париж” № 1, централната сграда на Столична община на ул. „Московска” № 33.

Празничните обиколки на историческите сгради ще се проведат на 29 март, 1, 2, 4 и 5 април 2019 година.

Програма на събитията

Фотограф: Гео Калев

 

29.03.2019