Институтът за съвременно изкуство – София представя „Видео Европа за всеки”

ИНСТИТУТЪТ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО – СОФИЯ
представя

 

„Видео Европа за всеки” – една изложба на разнообразието

в публичното пространство
 

 

От 23 април до 31 май в подлеза на "Орлов мост" пред сграда „Царевец” се реализира „Видео Европа за всеки” – проект, съфинансиран по Столична програма „Култура” на Столична община.

„Видео Европа за всеки” представя поредица прожекции на видеотворби от водещи художници, родени и живеещи в различни европейски страни. В подлеза на "Орлов мост" в специално подготвени пространства преминаващите столичани и гости на града могат да се срещнат с изненади и провокации, красота и мисъл, политика и романтика, една различна и противоречива Европа, богата с истории, култури, индивиди, мнения...

Не се налага да си организирате специални срещи със съвременно изкуство, да посещавате определни места, нарочно да се подготвяте – то застава пред вас само, идва до вас. Обърнете му внимание, отделете, макар и в крачка, малко време. Ще откриете, че е интересно, странно, поетично, атрактивно и предизвикателно... Ако сте привлечени или нещо е останало неясно – върнете се пак. Всеки от нас и всички ние сме публиката на съвременното изкуство!

Проектът се осъществява в контекста на ротационното председателство на България на Съвета на Европейския съюз и залага на нуждата не само да показваме нашето изкуство в Брюксел, но и да видим изкуството на нашите европейски съграждани тук.

Видеотворбите са подбрани след преговори с авторите и техни представители за необичайното място, където се показват. Програмата не е посветена на определена тема, а залага именно на различията и разнообразието, от които се формира целостта на Европа. Някои от видеата, направени още по времето, когато се надявахме, борихме и стараехме да станем членове на ЕС, са вече световна класика, признати са за образци на националните си артсцени, и подчертават мащабните възможности на съвременното изкуство и неговите езици.

Автори на проекта са Яра Бубнова и Калин Серапионов. 

Проектът е продължение на „Клек-арт”, проект на ИСИ – София от 2007 г. – видеотворби на световни автори се прожектираха в софийско мазе в центъра, като любителите на съвременно изкуство можеха да го възприемат почти денонощно от тротоара през малко прозорче, подобно на популярните улични магазинчета.


Проектите „Клек-арт” и „Видео Европа за всеки” бяха отразени от „Ню Йорк Таймс”.


„Видео Европа за всеки”  се осъществява с подкрепата на Столична програма „Култура” `2018 на Столична община и със съдействието на „Егида – София” ЕАД.

Прожекциите са всеки ден от 17.00 ч. до 00.00 ч., организирани в групи по три на седмица.

 

11.05.2018