Инсталациите "Разкази" и "Съзвездни букви" в Регионалния исторически музей – София

РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя интерактивната инсталация "Разкази" и видео инсталацията "Съзвездни букви". Автор е визуалният артист Христо Гелов. Официалното откриване е на 19 април 2018 г. (четвъртък) от 19:00 ч. в Централното фоайе на Музея (пл. "Бански" 1). Изложбата ще продължи до 19 май 2018 г.

Проектът, представящ инсталациите "Разкази" и "Съзвездни букви", се осъществява съвместно от Регионалния исторически музей – София и сдружение "Толкова близо, толкова далече". Двете произведения са дело на визуалния артист Христо Гелов, който живее и твори в Испания.

Интерактивната инсталация "Разкази" се фокусира върху човешките истории и съдби, които витаят навсякъде около нас. Всеки посетител може да премине през инсталацията и да послуша "прелитащите" истории. Те се нашепват посредством звуковете на докоснатите камбанки и чанове, наброяващи общо 170.

Видео инсталацията "Съзвездни букви" пък се прожектира директно върху един от куполите в Централното фоайе на Регионалния исторически музей – София. Тя носи идеята за вдигащия се към небето поглед, който преоткрива звездните ориентири и се опитва да разбере накъде ни упътват те сега.

Това е вторият проект, посветен на съвременно изкуство, който Регионалният исторически музей – София и сдружение "Толкова близо, толкова далече" реализират заедно. През 2017 г. в Музея гостуваха 17 немски художници по проекта "Фрагментирани истории: София/Берлин".

Сдружение "Толкова близо, толкова далече" се занимава с реализацията на творчески визуални проекти. Основната му цел е да популяризира съвременното българско изкуство както в чужбина, така и в България.

Христо Гелов работи в областта на аудиовизуалните медии и градското пространство. Цели да "хуманизира" околната среда в града и да предложи алтернативни артистични гледни точки. Той използва широка гама от визуални комуникационни техники: временни ефимерни акции, интервенции в градското пространство, видео мапинг, кинетични инсталации и др.


 

18.04.2018