Инспектори могат да дават помощ при сърдечен арест

 

Служителите на Столичен инспекторат към Столична община, преминали обучение за действия при внезапен сърдечен арест, получиха сертификати.  Обучението е проведено по  Програма "Европа 2020" от Фондация „Първите три минути“. Преминалите курса 46 инспектори могат да оказват първа помощ с автоматичен външен дефибрилатор при нужда.

 „Този проект се реализира по идея на проф. Петров – каза кметът Фандъкова. – С него обсъдихме необходимостта и възможностите за поставяне на публични места на дефибрилатори, каквато е практиката в много други градове." Кметът припомни, че според кардиолозите, за да се запази животът на пациент със сърдечен проблем, е необходимо да се предприемат действия още в първите 3 минути. Кметът благодари на "Столичния инспекторат и на директора на Веска Георгиева за успешното включване в проекта и на Фондация „Първите три минути“; следва да продължим този проект и с поставянето на дефибрилатори на публични места" и посочи, че според нея е подходящо да се поставят на най-оживените станции на Столичното метро.

Сърдечният арест е  най-честата причина за внезапно прекъсване на живота според проф. Иво Петров.  „Смята се, че на всеки 45 секунди умира по един човек на земята от внезапна сърдечна смърт. Самоучастието на населението има огромно значение за това да се намалява риска, а дефибрилацията е ключова за спасяването на човешки живот – каза още проф. Петров. – Следвайки примера на други държави, е време да поставим дефибрилатори на обществени места."

В Европа едни от водещите институции в разработването и прилагането на публични програми за поставяне на автоматични външни дефибрилатори на обществени места са общините и общинските структури. Обучението на служители на Столичен инспекторат е пилотно за България и е първа крачка към развитието на Общинска програма за автоматична външна дефибрилация за София.

27.10.2020