Инспектори с велосипеди откриха Европейската седмица на мобилността в София

​Кампанията стартира с участието на инспектори на велосипеди, модно ревю с колела, арт инсталация и ретро трамвай, който тръгна на градска обиколка от площад "Лъвов мост".

На откриването на кампанията присъстваха Евгени Крусев и Йоана Христова - зам.-кметове на СО, инж.Тодор Кръстев - кмет на район "Сердика", инж. Стоян Братоев - директор на "Метрополитен" АД, инж. Веска Георгиева - директор на Столичен инспекторат, Екатерина Йорданова - председател на Комисията по транспорт и туризъм към СОС, общински съветници, директори на общинските предприятия по транспорт, общински служители и граждани. Представителите на институциите в София призоваха гражданите да ползват повече обществен транспорт и колела, за да се спестяват вредните емисии, които автомобилите отделят във въздуха и да се облекчава натовареният градски трафик. След откриването на кампанията официалните лица си тръгнаха пеша, някои от тях се качиха на велосипеди, а други в ретро трамвая.

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) се провежда всяка година в периода 16-22 септември. Целта й е да насърчи европейските общини да въведат и подпомагат устойчивия транспорт. През 2017 година „Европейската седмица на мобилността” се фокусира върху  „Чиста, споделена и интелигента мобилност“, а мотото е „Заедно стигаме по-далеч“.

Инспекторите във всичките 24 районни инспектората извършват текущи проверки с велосипеди още от 2013 г. В Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) още повече инспектори ще се движат с колела и пеша. Придвижването с велосипеди в градската среда е бързо, удобно и екологично. Автомобили ще се използват само в крайградските райони, където разстоянията са големи и е невъзможно бързото им обхождане за извършване на проверки.

Столичният инспекторат оставя автомобилите на паркингите, за да допринесе в грижата за чиста планета и по-чист въздух, защото заедно стигаме по-далеч.

17.09.2017