Инспектори, дизайнери на колела и деца от район „Сердика” откриха дните на мобилността в София

Седмицата има за цел повече софиянци да слязат от колите, да ходят пеша, да карат колела и да ползват обществения транспорт, заяви при откриването Екатерина Йорданова.

С велошествие и обиколка с ретро трамвай стартира днес в София  „Европейската седмица на мобилността”. По традиция тя се провежда от 16 до 22 септември и всяка година се фокусира върху определена тема, свързана с устойчивата мобилност. За  2017 г. тя е „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“, а мотото на кампанията е  „Заедно стигаме по-далеч“.

Седмицата беше открита с церемония на Лъвов мост от председателя на Постоянната комисията по транспорт и туризъм към СОС Екатерина Йорданова. „Това е ежегодна проява, организирана в широко партньорство на Столичния общински съвет, Столична община, множество общински дружества и техните служители, неправителствени организации и синдикати – едно истинско партньорство, защото както гласи мотото на дните „Заедно стигаме по-далеч“!”,  заяви Йорданова. Тя подчерта, че голямата цел на седмицата е колкото се може повече софиянци да слязат от колите, да ходят пеша, да карат колела и да ползват обществения транспорт.

В събитието участваха столичните зам.-кметове по екология и транспорт Йоана Христова и Евгени Крусев, кметът на район  „Сердика” Тодор Кръстев, общински съветници, районни кметове. В откриването се включиха също изпълнителните директори на  транспортните дружества на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев, на Центъра за градска мобилност Християн Петров, на Столичния автотранспорт Слав Монов и председателя на борда на дружеството и Красимира Михайлова и  Десислава Чомпалова, член на борда на  „Столичен електротранспорт”, На откриването присъстваха също изпълнителният директор на Столичен инспекторат инж. Веска Георгиева, директор дирекция ПИСТ в Столична община Ирена Димитрова, граждани и медии.

Представителите на институциите в София призоваха гражданите да използват повече обществен транспорт и колела, за да се спестяват вредните емисии, които автомобилите отделят във въздуха и да се облекчава натовареният градски трафик.

Събралото се множество беше впечатлено от арт инсталация „Чиста околна среда“, изградена от три перпетуум мобиле въртележки, направени от рециклирани части на велосипеди и пластмасови бутилки.  Другата атракция бяха дизайнерките от Дамския клуб, които представиха модно ревю на колела „Мобилността среща модата“. Те бяха с авторски костюми, изработени специално за седмицата на мобилността. Заедно с децата във велошествието се включиха и служители от Столичния инспекторат, които слязоха от колите за кампанията. Инспекторите във всичките 24 районни инспектората извършват текущи проверки с велосипеди още от 2013 г. В Европейската седмица на мобилността още повече от тях ще се движат с колела и пеша. Придвижването с велосипеди в градската среда е бързо, удобно и екологично. Инспекторите ще ползват само в крайградските райони, където разстоянията са големи и е невъзможно бързото им обхождане за извършване на проверки.

Столичните зам.-кметове Христова и Крусев също се качиха на колела и заедно с останалите участници преминаха по бул. „Кн. Мария Луиза“  до Съюза на транспортните синдикати в България, където транспортни работници почистиха района. Председателят на транспортната комисия Екатерина Йорданова пристигна  с обществения транспорт, а други участници - пеша. Докато родителите чистеха, техните деца се запознаха с правилата за безопасност и разделното събиране на отпадъци. По-късно заедно с малките актьори от Детска киностудия и тяхната ръководителка Цвети Лозанова твориха послания за мир. Ателиетата бяха организирани от Алианса за обучение и квалификация.

В същото време в града пътешестваше ретро трамвая. В него се качиха децата на транспортните работници, а разходката премина под надслов „Гордея се с труда на моите родители“. Така малките столичани успяха да се докоснат до тяхното трудово  ежедневие и да разберат колко отговорна и важна за града е тяхната работа. Малките пътешественици получиха подарък- детски книжки от „Програма култура” на Столична община и тениски и шапки от кампанията „Яко е да си еко” на Министерството на околната среда и водите.

Седмицата на мобилността продължава утре с библиотека на колела „Книгите идват при вас”, която ще спре в парка на жк „Младост 3”. Ретро трамваят ще представи културното наследство на София като се движи по своя маршрут в центъра от  пл. “Възраждане” до пл. “Журналист”. Преди обяд има атрактивни игри за децата в Борисовата градина, между Слончето и Езерото с лилиите.  Продължава и националната кампания „Стоп на войната по пътищата”  с детски празник   „Спри, детето запази!” в 119 СУ „Акад. М. Арнаудов”  и ДГ 186„ Деница”, район Младост. „София Грийн Тур”  организират след обяд велосипедна обиколка „Парковете на София – растителност, животински свят и история“, която ще стартира в 16.30 ч. от градина „Кристал“.

Пълната програма можете да видите ТУК.
16.09.2017