ИНОЕЪР – част от "Европейската седмица на мобилността"

"Придвижвайте се устойчиво. Бъдете здрави" – мотото на "Европейската седмица на мобилността", което е и двигател на множество дейности по проект ИНОЕЪР още от самото начало на проекта.

Гражданите на София проявиха голям интерес към събитията, които се проведоха в рамките на "Европейската седмица на мобилността", а по време на тях и към проекта ИНОЕЪР.

В началото на седмицата на мобилността, на 16-ти септември, започна и новата кампания с кауза в столицата – "1 кола по-малко". Кампанията активно насърчава използването на градски транспорт, пешеходно и велосипедно придвижване, тротинетки и други алтернативи на автомобила. Тя се провежда в социалните мрежи и представлява публикуване на селфи с текст #team1carless в деня, в който публикуващия не използва автомобил. Всеки включил се в кампанията предизвиква още двама свои приятели да направят същото. Кампанията бе стартирана от ръководителя на проект ИНОЕЪР – Кристиан Кръстев и успешно привлича все повече популярни личности към зелената кауза.

На денят на София, 17-ти септември, ИНОЕЪР се включи в интерактивно обучение за безопасност на движението по пътищата, организирано съвместно с район "Панчарево" – Столична община и Съвет по безопасност на движението на децата в София. Малките научиха, че карането на колело е полезно не само за тях, но и за околната среда, и че не бива да губят стимула си да останат велосипедисти, когато пораснат. А техните родители се запознаха с предстоящото въвеждане на зелен обществен транспорт, чийто маршрут ще се определя от търсенето на потребителите, както и със системата за „лоялни зелени граждани“. Тя ще представлява мобилно приложение за измерване на изминатото разстояние от пешеходци и колоездачи, като най-активните потребители ще получават подходящи стимули, а най-използваните вело- и пешеходни трасета ще имат приоритет в инвестиционната програма на Столична община.

21-ви септември бе Денят на отворените врати в „Столичен автотранспорт“ ЕАД, където гражданите имаха възможност да разгледат експозиция на превозни средства. Освен това, в същия ден, след предварителна регистрация, желаещи посетиха и тренажора за обучение на машинисти в депо "Земляне". Двете събития дадоха възможност на любителите на транспорта да надникнат „в кухнята“ на Столичен автотранспорт.

В последния ден на "Европейската седмица на мобилността", 22-ри септември, традиционно се проведе Велошествие, организирано съвместно с Посолството на Дания в България. Преди да тръгнат по определения маршрут всички присъстващи научиха повече за ИНОЕЪР и предстоящото въвеждане на "Зелените коридори" в София. "Зелените коридори" ще позволят на гражданите да намерят как могат да достигнат до определена точка на центъра с най-малко въздействие върху качеството на въздуха и по най-екологичния начин, използвайки "зелен транспорт". По същото време из София се движеше ретро трамвай, който представлява атракция за столичани. Докато се движат в превозно средство от миналия век, пътниците научиха повече за бъдещето на градския транспорт в София в лицето на "зеления обществен транспорт" при поискване, който ИНОЕЪР ще въведе в столицата до края на 2023 г.

"Европейската седмица на мобилността" в София се организира от партньорите по проект ИНОЕЪР – Столична община и Център за градска мобилност и с подкрепата на 12 други институции и частни компании. Пълната програма на инициативата можете да разгледате ТУК.

Проектът ИНОЕЪР е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“.

23.09.2021