Инициативният комитет прие проекта за параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец“

Фандъкова: Мемориалът съхранява историческата памет и допринася за обучение в патриотични и християнски ценности

На 2 май 2018 г. във Военна академия „Г. С. Раковски“ се проведе заседание на Инициативния комитет за приемане на идейния проект за параклис мемориал във Военна академия „Г. С. Раковски“.

В памет на героите от Първата световна война през месец януари 2017 г. бе учреден Инициативен комитет за изграждането на параклис мавзолей във Военна академия „Г. С. Раковски“. Изграждането на мемориал в района на Военна академия „Г. С. Раковски” е патриотичен акт на възхвала и преклонение пред подвига и саможертвата на войните, дали живота си за свободата на България по време на Първата световна война.

Началникът на Академията генерал-майор Груди Ангелов откри заседанието и предостави думата на архитектите Ани Маркова и Стоимен Демерджиев да представят проекта. След като присъстващите се запознаха с предложения проект за изграждането на паметника, се пристъпи към обсъждане.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която е съпредседател на Инициативния комитет, посочи, че паметникът ще се превърне в символ на родолюбие и преклонение за всички граждани и гости на София. Кметът Фандъкова каза, че този мемориал защитава три силни каузи: да съхранява историческата памет и да бъде място, където да се разказва за нея; да бъде градски парк и зелено пространство за гражданите и гостите на столицата и да допринася за обучение в патриотични и християнски ценности.

Кметът на Столична община благодари на вицепремиера по вътрешния ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов затова, че се е съгласил да предостави терена за реализирането на тази родолюбива инициатива.

Своето мнение за проекта изрази и вицеадмирал Емил Ефтимов – заместник-началник на отбраната, който подкрепи изказването на г-жа Фандъкова и увери присъстващите, че за каузата ще се ползва ресурса на Информационния център на МО, ВТК и вестник „Българска армия”.

Отношение по проекта със свои мнения взеха и г-н Желю Бойчев – народен представител, доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община, г-н Здравко Здравков – главен архитект на София, генерал-лейтенант о.р. Кирил Цветков – председател на асоциацията на Сухопътните войски, генерал-майор о.р. Петко Драгоев – почетен председател на комитета на випуските на НВУ „Васил Левски”, бригаден генерал о.р. Стефан Стефанов и други експерти.

Идейният проект бе подложен на гласуване и бе постигнато единодушно съгласие параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ да бъде изработен по него.

 

 

 

03.05.2018