Информация за действията на Софийския оперативен щаб за овладяване на разпространението на COVID-19 и мерките, предприети от Столична община

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЕЙСТВИЯТА НА СОФИЙСКИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19 И МЕРКИТЕ, ПРЕДПРИЕТИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА

12 МАРТ 2020 Г.

 

УВАЖАЕМИ Г-ЖИ И Г-ДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Използвам възможността да Ви запозная с работата на Софийския щаб за овладяване на разпространението на COVID-19, с предприетите мерки и тези, за които имаме готовност.

По моя заповед създадохме временния Оперативен щаб на София в момента, в които беше създаден Националният щаб. Лично аз съм в постоянен контакт с ген.-майор проф. Мутафчийски, министър Ананиев и министър Маринов, като целта ни е пълен синхрон и координация на всички институции на територията на Столична община. Предприехме тези действия, защото тук всички мерки се отразяват на живота и работата на милиони хора и мащабите, в които работим, са огромни.

Най-важно е да бъдем отговорни и добре организирани, това е и начинът да покажем на практика на хората, че трябва да са спокойни и да не изпадат в паника, защото в такива ситуации тя е най-лошият съветник, като в същото време да сме дисциплинирани и отговорни.

На този етап здравните заведения в София разполагат с нужния капацитет легла и необходимия медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани.

Ситуацията е динамична, затова моля да е ясно, че говорим за ситуацията в момента.

На територията на града са и лабораториите, които изследват, както пробите от София, така и такива от страната. Аз лично съм в контакт с директорите на всички големи болници в София, в които има инфекциозни отделения, които присъстват при нужда и на заседанията на Софийския оперативен щаб. Това ни дава възможност да действаме оперативно и с всички възможности, които имаме заедно, както и да указваме помощ и съдействие  на държавните болници при необходимост.

При обявяване на първите два случая в София на заразени с COVID-19 първата ни задача беше да подпомогнем болница „Пирогов“ в мерките по дезинфекция. По  молба на директора изпратих екипи с 5 машини за дезинфекция, с които се обработваха отделенията. Целта  беше в много кратки срокове да се възстанови работата на „Пирогов“,  което е изключително важно за софиянци, които имат нужда от спешна помощ, и това вече е факт.

Столична община е в готовност за 72 часа да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна. От снощи има издадено разпореждане от министъра на здравеопазването към директорите на регионалните здравни инспекции, от днес сутринта има издадена заповед от д-р Пенчев и вече започва организацията за преминаване  на Втора градска болница във временен режим на инфекциозна. Другите болници, които имат обособени инфекциозни отделения, продължават да работят. Най-големите болници – ВМА, „Пирогов“ и Александровска болница – ще продължат да приемат най-тежките случаи.

Втора градска болница има капацитет да разкрие 50 легла, като това ще става на етапи според нуждата и осигуреността с медицински персонал.

Едно от най-важните неща, които искам да подчертая и пред вас, това е осигуряването на медицинския персонал. В тази ситуация сигурността, както и стимулирането на лекари, медицински сестри и санитари, е една от основните задачи, които имаме. Разчитаме на тях в този момент да работят с пациентите и затова сме отговорни както за тяхната мотивация за работа, така и за тяхната защита. В тази посока са мерките, които предприемаме в следващите дни. Провела съм разговорите с Министерство на здравеопазването и има варианти за осигуряване на приходите на болницата за този период. В момента, в който имаме готовност, ще ви запозная в конкретика, защото и аз,  и вие, като общински съветници, имаме отговорност към дейността на нашата болница, която успяхме да стабилизираме в последните години.

Към момента мерките,  които сме предприели и които са в действие, са следните:

Засилена дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите  в София. Всеки ден минимум по два пъти на ден се дезинфекцират основно общо 802 автобуса, тролея, трамвай и метровлака. На всички водачи на градския транспорт се осигуряват дезинфектанти за ръце. Всички директори на общинските транспортни фирми осигуриха и с наше съдействие необходимите количества дезинфектанти за поне месец напред и този процес продължава. Така че гражданите на София трябва да са по-спокойни – освен че се дезинфекцира, се извършват и проверки от представители на Щаба.

Тази сутрин по предложение на ЦГМ взехме и допълнително решение във връзка с осигуряване на здравето на водачите на градския транспорт и на пътниците, да преустановим временно продажбата на билети в превозните средства.

На всички 194 детски градини е предписана дезинфекция на подове и повърхности най-малко 4 пъти на ден. Осигурени са нужните препарати и дезинфектанти за ръце.

По моя заповед е въведен строг контрол на входа на детските градини сутрин, като се проверяват както децата, така и персонала. За да избегнем някои опити за заобикаляне на правилата, съм разпоредила медицинските сестри да могат да връщат деца с вирусни симптоми, дори и когато разполагат с медицински бележки.

На този етап достъпът на външни лица и родители вътре в детските заведения е преустановен. Това правило важи и за социалните ни домове. В тях също се изпълнява дезинфекция по 4 пъти на ден. На общинското предприятие „Социален патронаж“, който  доставят храна  и услуги на възрастни хора, които са в най-рисковата група,  са осигурени предпазни средства, тъй като служителите влизат директно в домовете им.

До понеделник училищата в София остават затворени, като причината е заболеваемостта от вирус тип В, на територията на общината.  Д-р Пенчев, директор на Софийската регионална инспекция, ежедневно ме информира  за заболеваемостта и своевременно ще дадем информация за училищата от 16 март.

Всички културни и спортни масови прояви на Столична община са отменени.  Видяхме решение на  общински театър „Възраждане“, който  изигра една от постановките си лайф във социалните мрежи и събра 3500 зрители. Да, това не носи приходи, но показва съпричастност. В момента подготвям и предложение за финансова подкрепа на общинските театри, така че да могат да изплащат заплатите си.

В София са валидни препоръките на националния оперативен щаб за културните мероприятия – театри, кина, концерти – да се провеждат пред публика до 250 души, местата да са през място и след всяка прожекция/постановка залата да се дезинфекцира.

От софийския оперативен щаб сме поискали от търговските обекти, банки и други институции, които  работят с клиенти да извършват дезинфекция по 4 пъти.

Заповед с указания за действие съм изпратила и до общинските търговски дружества, чиято дейност е свързана с работа с граждани и събиране на хора.

В административните сгради на общината също са предприети допълнителни мерки за дезинфекция, като указания са дадени и на районните администрации.

Общинският съвет има право да обсъжда мерки, които да обезпечат работа му. Готова съм да разгледаме вашите решения и да се съобразим с тях. Моята позиция е, че работата трябва да продължава при засилена лична хигиена, защото личната сигурност сега е сигурността на всички останали.

Ключът към успеха на всички тези мерки е в личната отговорност на всеки от нас и на всички граждани. Затова моят призив е за ограничаване на контакти на места с голямо струпване на хора, засилена лична хигиена и при вирусни симптоми – позвъняване на личния лекар. Особено важно е да се спазват инструкциите за домашна карантина.

Мерките, които въвеждаме определено са свързани с някои ограничения, но тяхната цел е да запазим здравето и живота на нашите съграждани. Важно е да слушаме експертите и да се съобразяваме с тяхното мнение. Следим и опитът на другите страни. Това е и начинът да не се допуска създаването на паника, разпространението на неверни слухове и да запазим едно нормално функциониране на града ни, приемайки временните ограничения.

12.03.2020