IN THE PALACE International Short Film Festival

От 1 до 7 декември 2017 г. кино „Влайкова“ ще бъде домакин на IN THE PALACE International Short Film Festival. Традиционната подкрепа на Столична община трайно позиционира фестивала в Календара на културните събития на София – град на киното, под егидата на ЮНЕСКО, като акцентът на събитието тази година е насочен именно към родната индустрия.

В рамките на седмицата ще бъдат представени най-добрите късометражни български филми, пожънали редица успехи не само у нас, но и в цяла Европа и останалия свят, като техните автори от първа ръка ще разкажат на фестивалната публика за своите истории, предизвикателства и постижения. Прожекциите стартират от 20 ч. всеки ден, като входът е свободен.

Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. и се провежда с подкрепата на Програма „Мобилност“ на Столична община и Програмата Еразъм + на Европейската комисия. Събитието поставя началото на дълъг цикъл на филмови инициативи по време на Председателството на България на Съвета на ЕС в столицата с фокус към увличането и обучението на публики и създаването на критично общество в София – творчески град на киното на ЮНЕСКО.

През месец януари 2018 г. IN THE PALACE стартира активна работа с училищата в страната по международната инициатива Teaching European History Through Cinema, подкрепена от Столична програма „Култура“ и подпрограма МЕДИА, Творческа Европа на Европейската комисия.

Проектът е насочен към филмова грамотност и кино образование с основната цел да повиши познанието на публиките относно европейското филмово наследство, същевременно  да увеличи приноса на европейските филми и възможността за употребата им в сферата на образованието и, по-специално, на преподаването на европейската история. Инициативата ще увлече 1000 ученици и 40 учители от 20 училища във всяка една от държавите – партньори: България, Италия, Ирландия, Румъния и Словения в интензивни модули от прожекции и дискусии. Като финал на образователната програма, участниците ще се впуснат в международно състезание с авторски видеоесета, които те, наставлявани от тютори и своите учители, сами ще произведат.

30.11.2017