Художникът Уилфрид Алмендра – между Марсилия и София

Художник Уилфрид Алмендра – между Марсилия и София

Уилфрид Алмендра ще се срещне с българската публика на 28 март в разговор за своя международен опит на съвременен скулптор и значението на изкуството в публичното пространство.

Френско-португалският артист Уилфрид Алмендра пристига в България като първият резидент на международния скулптурен проект Sariev+Markov. Той ще работи у нас няколко месеца, за да създаде модерна скулптура за публичното пространство на София. Творбата ще бъде произведена в скулптурното студио "Марковстудио" и инсталирана през есента в колаборация между галерия "Сариев" със Столична община и Френския институт в България.

Уилфрид Алмендра живее и работи в Марсилия, но ще прекара интензивно творческо време в София, където подготвя своята скулптурна творба в рамките на Sariev+Markov Sculpture Projects, финансиран от Програма „Култура” на Столична община.

Проектът е посветен на публичното изкуство, което възниква в обществените пространства и принаделжи на всички. “Публичното изкуство е символ на демокрация” – казва Дария дьо Бове, френският куратор, който посети София миналата седмица, за да да даде официален старт на Sariev+Markov Sculpture Projects със своя лекция и среща с българската публика. Международният скулптурен проект обединява артисти, галерии и административни институции в разговора за бъдещето на публичното изкуство в България. Първият резидент на проекта – Уилфрид Алмендра, е избран именно от г-жа Бове, която е и член на борда на Sariev+Markov Sculpture Projects.

В рамките на своя престой у нас, художникът ще се включи в образователния модул на Sariev+Markov с разговор пред широка публика относно своя международен опит и експертиза в сферата на съвременната скулптура и значението на изкуството в публичното пространство. Разговорът ще бъде на 28 март (четвъртък) от 18 ч. във Френския институт в България. Преди и след него Уилфрид ще се срещне и с български артисти и ще проведе уъркшоп с тях в галерия “Васка Емануилова” и "Марковстудио".

В своите последни работи Уилфрид Алмендра се вълнува от съдбата на предградията в модернистичните архитектурни утопии – град в пустинята Ордос (Вътрешна Монголия, Китай), създаден за 2 милиона жители под натиска на китайската индустриална революция, но обитаван от едва 30 хиляди в момента, градът на бъдещето Масдар (пустинята на Абу Даби), който се строи за 50 хиляди жители по проект на прочутия английски архитект сър Норман Фостър като модел на бъдещия екоград, или Новият Вавилон на Констант – ситуационисткият град на холандския художник, скулптор, музикант и архитект Констант Нюувенхюс, който “освобождава масите” в духа на унитарния урбаинзъм и създава изцяло нов обществен модел без глад и експлоатация.

Сред скорошните самостоятелни изложби на Уилфрид Алмендра са експозиции във:

 • Clark House, Бомбай (2018)
 • Centre Bastille, Гренобъл (2018)
 • Palais de Tokyo, Париж (2017)
 • Fogo Island Arts, Канада (2016)

Неговата работа е включена като част от много международни изложби, включително:

 • Singing stones, Dusable Museum, Чикаго, САЩ (2017)
 • Souvenir du XXIème siècle, Париж (2016)
 • MuThe Other Sight, CAC Вилнюс (2015)
 • Let's Play, част от Playtime, биенале Les Ateliers de Rennes
 • The Brancusi Effect, Kunsthalle Wien, Виена
 • Parapanorama, Palais de Тokyo, Париж (2014)
 • Fieldwork, Marfa gallery, Тексас, САЩ
 • Perpetual Battles, Baibakov Art Projects, Москва

Sariev+Markov sculpture projects е съвместна инициатива на галерия Sariev Contemporary и Марковстудио, която чрез различни дейности (резиденция, образователен модул, съставен от разговори, уъркшоп, дни на отворените врати, както и изложба и сътрудничество с публични институции) цели изграждането на поле за създаване и представяне на скулптурни проекти за публичното пространство, както и среда за обсъждане и развитие на такива проекти в България и чужбина.

Първите проекти на Sariev+Markov sculpture projects се осъществяват в партньорство с Френски институт, Столична община, Софийска градска художествена галерия и нейния филиал галерия "Васка Емануилова", фондация „Отворени изкуства”. Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.

27.03.2019