Хиляди се включиха във Велошествието на София

Хиляди столичани и гости на града се включиха във Велошествието и Велокарнавала, отбелязали фактическото настъпване на пролетта. Още от сутринта площад "Народно събрание" се изпълни с желаещи да участват и да подкрепят колоездачите по пътя им до Южния парк. Повече от час специалисти по анимация и карнавална украса помагаха за това велосипедите да имат по-атрактивна визия, а пространството около паметника "Цар Освободител" се оказа тясно да побере всички приятели на активния и здравословен начин на живот. Общо участниците бяха над 1100, а с включилите се към събитието в Южния парк – няколко хиляди.

Стартът бе даден от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, който също се включи в шествието. „Столична община и "София – Европейска столица на спорта" ще продължат усилията да предоставят повече шансове на гражданите и гостите на града за здравословен и активен начин на живот,“ каза Герджиков, който е и председател на фондация "София – Европейска столица на спорта". До него с велосипеди бяха още зам.-кметът на София Дончо Барбалов, зам.-председателят на СОС Николай Стойнев, общинските съветници Силвия Христова – председател на постоянната комисия по архитектура и градоустройство, Иван Илиев – председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност, Николай Николов и др.

Пъстрата колона потегли точно в 11.30 ч., водена от олимпийските легенди Йордан Йовчев и Евгения Раданова и участничката на Олимпиадата в ПьонгЧанг Теодора Пенчева. До специално озвучената карнавална платформа бе световната и европейска шампионка Християна Тодорова. Олимпийската медалистка от Рио е лице на инициативата "София – Европейска столица на спорта". Всички те поведоха хилядното множество. Сред участниците имаше колоездачи от Драг, Долчини и други велоклубове, представители на посолства в България.

От площад "Народно събрание" колоната се изви покрай Националния стадион и Перловската река, после по бул. "Витоша" стигна до голямата поляна в Южния парк. Там колоездачното множество се сля с хилядите столичани, излезли на въздух в първия пролетен уикенд. На специално изградената сцена и покрай нея бяха организирани много забавни игри, състезания за децата с МТБ ХСО, еконадпревари за малчуганите и анимация, тестове на велосипеди и на продукти за активен живот, весели състезания, концерти, танци, викторини и забавни игри с награди. Водещи на забавната програма бяха Йоана Драгнева и Илия Илиев, които създадоха неповторимо настроение.

Представители на датското посолство връчиха специален подарък за най-атрактивно украсен велосипед.

Събитието се организира за втора поредна година от "София – Европейска столица на спорта", Център за градска мобилност и Столична община под мотото „София кара колело“ с подкрепата на "Софийска вода", DRAG, списание 360, Долчини, 5kmrun.bg и Българска колоездачна лига.

Проявата бе част от кампанията на Столична община „Мисли чисто“, в която известни хора – общественици, спортисти, музиканти, приемат предизвикателството в рамките на ден или седмица да слязат от собствения си автомобил и да се возят с градския транспорт като междувременно споделят своите впечатления в собствените си социални канали с единен хаштаг. Ден преди Цветница, всички участници във Велошествието и Велокарнавала заедно показаха как нашата столица може да бъде още по-цветна, по-екологична и чиста.

02.04.2018