Графити артфестивал Graff Express се завърна в подлеза на Централна автогара в София

 

11 художника, 350 спрея, 150 литра боя и 10 дни работа – това е рецептата, за да превърнеш софийски подлез в галерия за графити и стрийт артизкуство.

На 15 – 17 април бяхме свидетели на тоталното преобразяване на пешеходния подлез на Централна автогара след като най-добрите артисти в България се събраха, за да трансформират стени с над 700 кв. м площ в произведения на съвременното градско изкуство. Художествената намеса включва 8 български и 3 международни художници, които работиха рамо до рамо в продължение на три интензивни дни. Авторите на новите стенописи са Arsek & Erase, Brus (Италия), Bilos (Гърция), Epik, Felon, Gana, Glow, MazeOne, XPOME и Андрей Палвал от Украйна.

Следете фестивала в официалните му канали, за да надникнете в процеса на работа на всеки един от артистите и, разбира се – посетете локацията, за да им се насладите на живо. Подлезът се намира под Централна автогара София и има връзка с метростанцията.

Graff Express е авторска идея на Николай Петров GLOW, с която цели да създаде ежегоден фестивал за графити изкуство, представящ най-вдъхновяващите автори и най-актуалните стилове в сферата. Фестивалът се откроява със своята свежа визуална идентичност, висококачествена селекция на художници и умело кураторско разпределение на работните площи.

 

Проект Graff Express 2021 се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2021 от Фондация "Ситиуайз" в партньорство с район "Сердика". Проектът се реализира със съдействието на Loop colors и Rush street life store.

 

Фондация Citywise е организация за облагородяване, систематизиране и създаване на градско пространство. Създадена от активни художници, архитекти и дизайнери пряко свързани със световната urban art сцена, фондацията действа спрямо актуалните за деня тенденции и има за цел да ги представи по достъпен и съвременен начин на местната аудитория. Фокусът ни пада върху систематично планирани микро и макро проекти, които през добавяне на нов куриран художествен слой в градската среда да консолидират съществуващият характер.
https://www.facebook.com/citywisefoundation https://www.instagram.com/citywisefoundation

 

 

 

29.04.2022