Готов е докладът "София – град за хората" на урбаниста проф. Ян Геел

Поканата към Ян Геел е резултат нашата визия за развитие на София като зелен и иновативен град

В края на миналата година световноизвестният датски урбанист проф. Ян Геел прие поканата на кмета на София Йорданка Фандъкова и арх. Здравко Здравков да консултира Столичната община в създаването на стратегия за развитие на публичните пространства в градския център, поставяйки началото на проект “София – град за хората”.

"Сега докладът е готов. Предстои анализа на световноизвестния урбанист и неговия екип да бъде развит в програма с конкретни мерки за действие. Целта ни да развиваме София като зелен и иновативен град, по-удобен за хората получи подкрепа на проф. Геел, с когото ще продължим да работим. "

Това каза кметът Йорданка Фандъкова при представяне на доклада за София в присъствието на проф.Ян Геел.
"Поканата ни към Ян Геел е резултат нашата визия за развитие на София като зелен и иновативен град."

"Столичната община има огромно желание да подобри градската среда и има визия за това", каза проф.Ян Геел.
С това изследване на градската среда София се нареди сред градове като Цюрих, Лондон, Стокхолм, Копенхаген, Ню Йорк, Истанбул, Москва, Шанхай и Берн, които в последните 10-ина година работят с проф. Геел.
Както казва проф. Геел, промените в инфраструктурата са по-лесни, много по-трудно е да се променят нагласите на хората. Затова е нужно повече време, но е важна посоката, към която да вървим – за подобряване на средата за пешеходно движение и придвижване с велосипед, модернизацията на градския транспорт, намаляване на автомобилния трафик в историческия център, опазване на културно-историческото наследство и оформяне на публичните пространства, така че да са по-удобни и достъпни за гражданите.

"В доклада подробно са описани предизвикателствата, с които трябва да се справим и да намерим най-добрите за София решения. По част от описаните мерки вече работим", каза кметът Фандъкова.

"Това са удължаване на пешеходните зони и тяхното обвързване, въвеждането на успокоено движение в малките улици в историческия център на града, разкриването и експонирането на културно-историческото наследство. Готово е заданието за проектиране на площада пред „Св. Неделя“. Важна част е и развитието на велоалеите в обща мрежа. Работим активно и за извеждане на транзитния трафик от центъра за града – това означава да довършим както вътрешния градски ринг, така и Околовръстния път."

"Изключително важна стъпка са предложенията за промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които разработихме", посочи също кметът Фандъкова. "С тях целим да въведем ред в строителството и сме предложили в синхрон с доклада ограничение до 75 м за височината на сградите в зоната пред планината Витоша - между бул. „Цар Борис III“, центъра, бул. „Драган Цанков“ и бул. „Ал. Малинов“."

Тук можете да намерите пълният текст на доклада:
https://www.sofia-agk.com/FileBrowser/File?path=Sofia_Jan%20Gehl_small.pdf

Направление “Архитектура и градоустройство” към Столичната община организира публично представяне на Доклада по проект “София - град за хората” на 4 октомври (сряда) 2017 г.

Събитието ще се проведе от 17.00 до 20.30 ч. в сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия, бул. “Христо Смирненски” № 1, Аула “Максима”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фотограф: Гео Калев

04.10.2017