Големият актьор Васил Михайлов ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното

Наградата ще бъде връчена в навечерието на неговия 80-годишен юбилей, на официалната церемония в Зала 1 на НДК на 16 март, когато ще бъдат раздадени отличията в конкурсните програми на 22-рия "София Филм Фест"

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ е част от Календара на културните събития на Столична община

 

Роденият в Стара Загора актьор е прочут и обичан заради своите десетки роли в българския театър и кино. Той произхожда от бежанско семейство  от Мараш, Западна Тракия. През 1964 година завършва НАТФИЗ,  тогава ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ – в класа на проф. Мандаджиев. 
Малцина знаят, че преди да започне своя път в актьорското призвание, Васил Михайлов е бил шлосер-матричар в завод „Светлина“, Стара Загора  (между 1964 и 1967 година). След това работи в Хасковския драматичен театър, където е директор (между 1965 и 1966 година) и в Театър „Българска армия“, където работи от 1967 година до ден-днешен. През 1990 година Васил Михайлов е избран за депутат във Великото народно събрание, член е на СБФД от 1973. 
Най-голяма популярност му носи изпълнението на ролята на Петко войвода  в любимия на няколко поколения български зрители телевизионен сериал „Капитан Петко войвода“.

„Мога да бъда упрекнат за много неща с изключение на три –  че не съм осигурявал семейството си, че не съм си гледал децата  и че не съм поддържал някакво ниво“, споделя пред списание „Биограф“  „шлосерът, който стана Ричард Трети“…

Легендата Васил Михайлов има повече от 100 роли в българското кино  и театър, както и сериозно участие през годините в екранизации  и телевизионни театрални продукции.

Освен в образа на капитан Петко войвода незабравими са превъплъщенията му в киното като Ибрям Али в „Краят на песента“ на Милен Николов, Сюлейман Ага  във „Време разделно“ на Людмил Стайков, Нерезанов в „Маргарит и Маргарита“ на Николай Волев, хан Крум в „Денят на владетелите“ на Владислав Икономов,  Чичо в „Приятелите ме наричат Чичо“ на Ивайло Христов, хан Кубрат в „Хан Аспарух“ на Людмил Стайков, генерал Никифоров в „Сам сред вълци“ на Зако Хеския,  бащата на момичето в „Жажда“ на Светла Цоцоркова и много други знакови роли.

16.03.2018