Генчо Керезов: Смяната на адрес ще става по електронен път

"Столичната община ще въведе пилотно Платформа за електронни услуги по гражданско състояние." Това каза зам.-кметът Генчо Керезов. „Започваме със смяната на адрес, като услугата ще бъде внедрена поетапно в четири района до края на годината. Първият е „Студентски“, където честотата на ползване на услугата е най-висока, и ще стартира през септември“, уточни още той. Другите три района са „Витоша“, „Средец“ и „Слатина“.

Платформата ще улесни гражданите, тъй като няма да се налага ходене до гише и придружаване от хазяин. Пилотната фаза няма да измени процеса за администраторите, защото целта е да се тества интеракцията и потребителското преживяване за гражданите. При добри резултати ще вървим към пълна интеграция на работния процес. Платформата ще бъде изработена от "Евротръст Технолоджис".

Столичната община сключи  Рамков договор за предоставяне на отдалечена електронна идентификация. “Облачният електронен подпис” замества стандартния електронен подпис и подписа на ръка и е изцяло в съответствие с изискванията на Комисията за регулиране на съобщенията. „Услугата отговаря на очакванията на потребителя – без нужда да се разхождаш до офис на доставчик на електронен подпис (КЕП), гише за издаване на ПИК или друго. В рамките на пилотната фаза софиянци ще могат да се идентифицират напълно безплатно и само с камерата на мобилния си телефон + приложение на него“ – каза още Керезов.

Реализацията на проекта е с финансирана консултантска помощ от фондация "Блумбърг Филантропис". Част е от програмата “Пясъчник за иновации” и се реализира съвместно със "Зелена София".

15.07.2021