Френски ученици с интерес към „София – евростолица на спорта“

Група от 28 френски ученици посетиха днес Информационния център на „София – европейска столица на спорта“. Тяхната визита бе уговорена предварително като част от престоя им в България по програма за опознаване на европейските ценности и мултинационалните култури.

Учениците бяха приети в Инфоцентъра от медийния координатор Тодор Шабански, който ги запозна с дейността по инициатива „София – европейска столица на спорта“. В богато илюстрирана с фотоси мултимедийна презентация бяха показани основните приоритети и активности на Фондацията през последните 4 години. Младежите проявиха силен интерес към работата на Столична община в областта на спорта за всички, както и в областта на организиране на фестивали и състезателни форуми в градска среда.

Особено внимание в последвалата едночасова дискусия бе отделено на набиращите напоследък все по-голяма популярност „Ърбан (градски) спортове“. Гостите бяха приятно изненадани от факта, че през септември „София – европейска столица на спорта“ ще организира голям спортен празник под мотото „София Ърбан зона спорт 2019“ с участието на над 400 състезатели от 12 държави. Ърбан спортовете са хит сред младите и навлизат много мощно в официалната Олимпийска програма. На Игрите в Токио следващата година ще бъдат определени шампиони в скейтборда, карате и скално катерене.

В края на визитата младежите изгледаха последния видеоклип, събрал есенцията от събития, организирани през последните години по Програма „София – европейска столица на спорта". Всеки от гостите си тръгна от Инфоцентъра с малък подарък за спомен и с благодарност за топлия прием и за получената богата информация за дейността по инициативата. Специални благодарности за гостоприемството към Столична община и лично към кмета Йорданка Фандъкова отправи ръководителят на групата  Аурелия Хаюн.

Френските младежи отпътуват тази вечер след тридневното си посещение в България.


05.04.2019