Фотоизложба „Софийски домове“ (2 –18 април), посветена на 142 г. от обявяването на София за столица на България

Фотографска изложба „Софийски домове“, посветена на 142-годишнината от обявяването на София за столица на България


2 –18 април, Галерия на открито в парка пред НДК (до кино „Кабана“)


Фотографската изложба „Софийски домове“ представя 27 архитектурни ценности на София. Заснети в общ план или в детайл, красиви, стилни и достолепни, тези сгради ни припомнят за устременото развитие на София в края на XIX и началото на XX век. На 3 април 1879 г. (22 март по стар стил) по време на Учредителното събрание в Търново, София е определена за столица и за резиденция на Княза. Но 3 април не е само една дата, а началото на вдъхновеното изграждане на София като европейска столица.

За по-малко от три десетилетия, старата София, наречена от Константин Иречек „Българската Венеция“ заради гьолищата по сокаците и кьорсокаците, с население около 12 000 души, се сдобива с красиви архитектурни ансамбли, великолепни сгради като Военния клуб и Народния театър, електрическо осветление, трамваите и жълтите павета. Но най-романтичната страна на тази промяна са десетките софийски домове на бележити български фамилии. Първоначално се издигат къщи в неокласически стил с неговите хармонични пропорции, симетрия, триъгълни фронтони над прозорците. Към края на XIX век тук достига и новият стил сецесион (сецесион в Австро-Унгария; ар нуво във Франция и т.н.), вдъхновен от красотата на природата и устремен към обновление на архитектурата. Сецесионовите къщи, отрупани с украса от гипс, дърво и ковано желязо, със стрехи и малки кулички с куполи, добавят своя неповторим чар към софийските улици. Първите български архитекти с образование от Виена, Прага или Париж, редом до чуждестранни архитекти, приели София за втори дом, създават забележително културно наследство, с което да се гордеем днес.

Изложбата показва гледната точка на Здравко Петров, автор на книгата „Исторически маршрути: София“ и на уебсайта historicalroutes.bg, които разкриват любопитни факти за архитектурата и историята на най-красивите къщи и публични сгради в нашата столица.

 

 

02.04.2021