"Фортисимо фест 2018" с нова музикална програма

“Фортисимо фест” е фестивал за класическа музика, основан през 2010 г. от маестро Максим Ешкенази с подкрепата на фондация “Америка за България”. Философията на фестивала стъпва върху преодоляването на границата между елитарното изкуство и широката публика. Дългосрочната му цел е да доближи класическата музика и съвременното симфонично изкуство до възможно най-много българи. В годините на своето съществуване “Фортисимо фест” привлича млади и успешни творци и представя музиката по нетрадиционен, модерен и завладяващ начин. От 2017 г. “Фортисимо фест” посвещава концертите си на голямата българска музика.

Този септември турнето на “Фортисимо фест 2018” минава през Разград, Враца и София със звездното участие на Софийската филхармония, Разградската филхармония, Дони, Светлин Русев, Михаела Филева, Славин Славчев, Георги Андреев, Братя Зайранови, Михаела Маринова, Невена Пейкова, хора “Ваня Монева” и актьорите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов.

Фестивалът посвещава концертите си на голямата българска музика. Светлин Русев, хор “Космически гласове” с диригент Ваня Монева и Дони споделят една сцена.

Незабравимо преживяване ще бъде и концертът на "Фортисимо фест 2018" и Софийската филхармония пред Народния театър “Иван Вазов” на 16 септември, в навечерието на празника на столицата. Софийската филхармония под диригентската палка на Максим Ешкенази ще изпълни изцяло нова, забележителна музикална програма.

Михаела Маринова, Дони, Невена Пейкова, Михаела Филева и Славин Славчев ще представят специално оркестрирани песни под диригентската палка на Максим Ешкенази и в изпълнение на Софийската филхармония. Със солови изпълнения ще се включат братя Зайранови и виртуозният цигулар Светлин Русев. Във фолклорната част на концерта ще се включи хорът с космически гласове на Ваня Монева.

Програмата ще бъде разделена на три части. Тя ще започва с класически български произведения за оркестър, след това водещите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов ще пренесат публиката през фолклорните мотиви на Георги Андреев, а за финал ще звучи незабравима музика от култови български филми.

Българската филмова музика за втори път присъства в програмата на “Фортисимо фест 2018” и това се случва след големия ѝ успех на концертите през 2017 г. По традиция фестивалът е подготвил зрелищен финал за всеки от своите концерти, които ще бъдат с продължителност час и половина.

Истински спектакъл, концертът ще започне с класическа музика на знаменитите български композитори от миналия век, ще преминава през колоритността на българския фолклор и ще завършва с любими български песни.

Диригент: Максим Ешкенази

Начало: 20:00 ч., входът – свободен.

С подкрепата на фондация “Америка за България”.

 

05.09.2018