Финансовата комисия одобри изграждане на фотоволтаична система в ДКЦ № 12

 

Финансовата комисия към Столичния общински съвет днес одобри предложението Диагностично-консултативен център № 12 да изгради собствена фотоволтаична система. Докладът е внесен от общинските съветници д-р Антон Койчев и д-р Веселин Милев, и от зам.-кмета по направление "Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов.

Вносителите подкрепят инициативата на ръководството на ДКЦ № 12 да изгради фотоволтаична система в сградата на поликлиниката, която се намира в район "Люлин", ул. "Кореняк" № 17. Финансирането, в размер до 60 000 лв. с ДДС, ще е със собствени средства на дружеството.

Основен мотив за предложението е значителното увеличение на цената на електроенергията, което за последните 6 месеца достигна 70%. За да се осигури намаляване на разходите за ток в ДКЦ № 12, е необходимо да се инвестира в оборудване и изграждане на трифазна фотоволтаична система. Тя ще покрива собствените нужди на поликлиниката и ще отдава излишната енергия в електромрежата.

Към заявлението на управителя на ДКЦ № 12 д-р Васил Василев са приложени три оферти за изграждане на фотоволтаична система. Закупуването ще се извърши при спазване на Закона за обществените поръчки.

СОС ще обсъди доклада с предложението на предстоящата сесия в четвъртък.

В края на 2021 г. Столичният общински съвет одобри подобен проект за изграждане на собствена фотоволтаична система и в друга общинска поликлиника в София – ДКЦ № 22 в кв. "Гео Милев".

11.01.2022