Фестивалът "Софийски музикални седмици" представя уникалния културен живот на София

В навечерието на 24 май започна петдесетото издание на международния фестивал "Софийски  музикални седмици". "През всичките тези 50 години Столичната община е подкрепяла фестивала със съзнанието, че той представя музикалната култура и е запомнящ се знак на София." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствие при откриването на фестивала в зала "България".

Привличането и на международна аудитория превръща фестивала в събитие, което показва уникалния културен живот на София.

В програмата участват преобладаващо млади изпълнители от България и Европа.

80% от творческата индустрия на страната работи в София и това е огромна отговорност за нас. Задачата на Столичната община е да подобрява средата и да създава възможности, така че творците да развиват свободно потенциала си тази година, когато честваме 140 години от обявяването на София за столица на България, когато българската музикална общественост отбелязва 90 години от основаването на Софийска филхармония и 120-ата годишнина от рождението на изтъкнатия български композитор проф. Панчо Владигеров, развитието на фестивала е още едно свидетелство за богатия културен живот на София, каза също кметът.

Фандъкова благодари на проф. Пламен Джуров, председател на фондация Международен фестивал "Софийски  музикални седмици" и на ръководения от него Камерен ансамбъл "Софийски солисти" за отстояването на високите критерии на професионализъм, дарили ни с незабравими мигове на вдъхновено творчество и респектиращо изпълнителско майсторство.

24.05.2019