Фестивал "Пиано Екстраваганца" представя първи концерт на Валентина Лисица в България на 14 октомври


На 14 октомври заедно със Софийска филхармония Валентина Лисица ще представи Варшавски концерт за пиано и оркестър на Адинсел и Концерт за пиано и оркестър № 2 на Рахманинов. Диригент ще бъде маестро Найден Тодоров, по чиято покана пристига пианистката. Националният оркестър включва в програмата и Гротескната сюита „Бай Ганьо” от Веселин Стоянов.

Концертът е част от Програмата на Фестивала "Пиано Екстраваганца" в Календара на културните събития на Столична община.

Валентина Лисица е феномен в YouTube – един от първите класически музиканти, станал известен без подкрепата на звукозаписен лейбъл. Феновете ѝ я наричат „Кралицата на Рахманинов“.

Валентина Лисица е родена в Украйна. Започва да свири на пиано на 3-годишна възраст и изнася първия си самостоятелен концерт след една година. Въпреки ранната ѝ склонност към музиката, детската мечта на Лисица е да стане професионален шахматист. През 1991 г. тя и бъдещият ѝ съпруг Алексей Кузнецов печелят първа награда на престижния международен конкурс за две пиана Dranoff, което им позволява да се преместят в САЩ, за да продължат кариерата си като концертни пианисти. Дебютират на Нюйоркския фестивал Mostly Mozart Festival през 1995 г. в Линкълн център под диригентството на Джерард Шварц.

С течение на времето кариерата на Лисица замира. Тя се смята за „поредната руса руска пианистка“ и след смъртта на своя мениджър почти напуска сцената. През 2007 г. качва първия си видеоклип в YouTube, в който свири етюд на Рахманинов, а след като качва в мрежата Етюдите на Шопен, продажбите в Amazon на DVD-то ѝ от 2004 г. рязко скачат. През 2012 г. Лисица подписва договор с Decca, една от най-старите звукозаписни компании в бранша. Същата година тя дебютира в "Роял Алберт Хол", следват изяви в най-престижните концертни зали в света. 

 

11.10.2021