Фестивал на азиатската култура „Цветовете на традициите“ в "Борисовата градина"

Фестивал на азиатската култура „Цветовете на традициите“ в "Борисовата градина"

Фестивалът на азиатската култура „Цветовете на традициите“ посреща в София „Азиатските олимпийски” игри директно от Джакарта. 

Монголската мода през вековете, националната палестинска танцова група, пакистанско съвременно изкуство върху камиони, бойни танци от Индонезия, тези и още много музика, театър, изкуства, кулинария и игри от 14 държави от Азия в "Борисовата градина" на 12-ти май.

***
Предварителни събития: 

11-ти май (петък) от 15:00 ч. в градината на Посолство на Монголия, ул. "Фредерик-Жолио Кюри" № 52

Артисти от Монголия ще представят уникално шоу в градината на посолството – дефиле на национални монголски костюми, проследяващи монголската мода през вековете, вплетени във високо пластични акробатични изпълнения – традиционна музика, песни и танци.

На 11-ти май (петък) в 18:00 ч. в "Борисовата градина" – старт от сцена "Лятна естрада".

Представително шествие на страните участници в азиатския фестивал „Цветовете на традициите“ – колорита на 14 азиатски страни в своеобразен парад и шествие, презентиращ акцентите, на които посетителите ще могат да се насладят във фестивалния ден.

***

Добилите популярност като Азиатските олимпийски игри – континентални мултиспорт игри, провеждани в Азия от 1978 г. насам, пристигат за първи път в България по време на Фестивала на азиатската култура „Цветовете на традициите“. Традиционните символи на тези спортни игри, носещи международното послание „Енергията на Азия“, ще открият мултикултурния азиатски фестивал на 12 май в 10.00 ч., на сцена “Лятна естрада” в "Борисовата градина".

Сред акцентите в изключително богатата програма на фестивала, наброяваща над 50 различни музикални, театрални, кулинарни, танцови изпълнения и работилници, е незабравимата танцова група от Монголия. Чрез високо пластични и акробатични танци, тя ще представи монголската мода през вековете; художниците от Пакистан, които ще очакват посетителите на фестивала да изрисуват заедно един цял камион в "Борисовата градина" като част от стартиралото като нов вид творчество от Южна Азия и добило световна популярност съвременно изкуство върху камиони. Танцът „Цветовете на Азия”, изпълнен от различни участници във фестивала и палестинската танцова група от Рамала,  ще открият събитието тази година. 

С рисуване на тема: „Цветовете на традициите“ между най-младите посетители на фестивала и Н.Пр. Сри Астари Расжид, посланик на Република Индонезия и основен инициатор на Азиатския фестивал, стартирал у нас за първи път през 2017 г., ще се открие и артработилницата, в която още активности ще представят Япония с традиционни хартиени кири-е, оригами, икебана и калиграфия от Иран и игри от Корея, Индия, Пакистан и Индонезия.

Каузата на фестивала тази година са приемните деца и семейства, които фондация „За Нашите Деца“ подкрепя. Благодарение на усилията на екипа на фондацията, 41 деца днес растат в приемни семейства, обичани, ценени и имат детството, което всяко дете в България заслужава – безгрижно, цветно и изпълнено с любов. Набраните средства ще направят възможно фондацията да организира спортни и летни лагери, зелено училище, артателиета, посещение на театрални постановки и други дейности, които ще насърчат развитието на 17 приемни деца и ще разгърнат потенциала им.

Водещи на наситената програма на тазгодишния Азиатски фестивал са Ива Дойчинова, журналист в радио “FM+” и Пейо Филипов, актьор, певец и дългогодишен член на Консултативния съвет на фондация „За Нашите Деца“.

Участващите държави във фестивала тази година са: Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Индонезия, Иран, Китай, Монголия, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипини и Япония.

***

Фестивалът „Цветовете на традициите“ се провежда за втора година със стремежа да се превърне в традиционно мултикултурно събитие, популяризиращо автентичния дух и култура на азиатските държави у нас и създаващо среда на приятелство и партньорство. Тазгодишното издание не би могло да се проведе без любезното съдействие на партниращите институции: Държавен културен институт към Министерството на външните работи, Министерство на туризма, Министерство на културата и Столична община, както и безценната подкрепа на президента на Република България – ген. Румен Радев.

Основен партньор на събитието е фондация „За Нашите Деца“. Генерален спонсор на събитието е IPS, основен партньор на благотворителната кауза е Turkish airlines. Медицинско обслужване, благодарение на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Награди за благотворителната томбола осигуряват и: Sail with me, Kreo, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско, хотел Маринела София, Victoria SPA, 7S Group, Indofood, ресторантите Eisha, Umami. Благодарности и към изложителите Nescafe Dolce Gusto, Sokoni, Tako Foods, чай Grinar и клуб по японска култура НАКАМА.

Следете всички инициативи на: https://www.facebook.com/asianfestivalsofia/ 


 

11.05.2018