Фандъкова: "Над 480 млн. лв. от капиталовата програма на Столичната община е за околна среда и чистота на въздуха"

Изравняват се инвестициите за ремонт на големите и малки улици в града

"Бюджет 2018 г. е 1,433 млрд. лв., което е с почти 105 млн. повече от миналата година. По-голямата част от капиталовата програма от бюджета на Столичната община през 2018 г. е предвидена за околна среда и чистота на въздуха". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на проекта за бюджет пред общински съветници. "Над 480 млн. лв. са предвидени за проекти и дейности, насочени към чистотата на въздуха. По думите на кмета Фандъкова големият ангажимент, който имаме и на който подчиняваме всички наши приоритети, е по-чиста околна среда и подобряване на качеството на въздуха. Това ще е стратегическият приоритет в следващите години, по които трябва да работим заедно и като държава, и като общество. Защото е утопично да се мисли, че една институция само по себе си може да се справи. Имам обещанието на министъра на Околната среда и водите, че темата ще бъде разгледана на най-високо ниво и по време на Българското председателство със Съвета на министрите и кметове на европейски градове", посочи също кметът.

"Всички големи проекти и обекти са инвестиции в по-чиста околна среда", подчерта също кметът на София.

"На първо място са инвестициите в транспорта и по-добра пътна инфраструктура, които са заложени като ключови мерки и в програмата за въздуха. Продължава строителство на третия лъч на метрото, като средствата в бюджета за него са 327,3 млн. лв., от тях 16,7 млн. е собственото финансиране. По отношение на изграждането и ремонта на пътна инфраструктура –  са предвидени над 103 млн. лв. За първи път изравняваме средствата за ремонт на големите улици и по-малките квартални улици", каза също Фандъкова.

Продължава модернизацията на градския транспорт – текат процедурите за закупуване на 142 автобуса на природен газ и първите 20 електробуса. По ОПРР е защитено закупуването на 13 нови трамвая, които ще се движат по линия № 5. Продължаваме с надграждане на системата за управление на трафика с приоритизацията на градския транспорт.

По отношение на транспорта, които е основен източник на завишени нива на ФПЧ, от началото на годината ще бъдат предоставени КАТ газанализаторите, които закупува общината.

През 2018 г. продължава обновяване и изграждане на парковете и градините – в бюджета са средствата за реконструкцията на Западен парк, входът на Южен парк от бул. „Гоце Делчев“ и първи етап на парк „Въртопо“. Освен това с общинското дружество предвиждаме да разширим новия парк „Възраждане“ с още 25 дка, като на част от тях се предвижда да бъде изграден първият в София детски аквапарк.

Общината подготвя и собствена система за мониторинг на въздуха.

"Продължава залесяването и озеленяването – предвидени са проектите „Новата гора на София“ и „Моето зелено училище“ и отделно от това общината планира засаждането на 2 000 дървета по основни улици и булеварди", каза също кметът Фандъкова.

"Знаем, че 40% от запрашаването се дължи на отоплението на твърди горива през зимните месеци", посочи кметът. Затова стартира пилотният проект за подмяна на 30 индивидуални домакински отоплителни инсталации на твърдо гориво. Проектът ще е пилотен за район „Нови Искър“, индикативната му стойност е 60 хил. лв.

32,2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в строителство и енергийна ефективност на детски градини и училища, което също допринася за спестяването на енергия.

18.12.2017