Фандъкова: Засадени са над 600 000 пролетни цветя, от тях над 300 000 са лалета

"Засаждаме пролетните цветя в градските паркове и градини. Вече са засадени луковиците на пролетните над 600 000 цветя, като над 300 000 от тях са лалетата." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при засаждането на нови луковици от специално селектирани в Холандия лалета „Сердика“ в градина „Климент Охридски“ заедно с вицепремиера Екатерина Захариева и Н. Пр. Посланика на Нидерландия Беа тен Тъшер. Около 3 000 лалета, засадени в градината пред Софийския университет „Св. Климент Охридски“, са специално селектирани в чест на 110 години дипломатически отношения между Холандия и България и са подарък за София.

"София се превърна в цветен и зелен град през последните години и това е моя лична кауза. София е един от най-цветните и зелени градове столици. По улиците на София има много повече лалета от Холандия" – каза също Фандъкова.

Първият подарък с лалета от Холандия София получи за цветната фигура от логото на Българското председателство на Съвета на Европа.
Пролетни цветя тази есен са засадени в Южен парк, "Борисова градина", градина „Баня Лозенец“, градина „Буката“, парк „Вл. Заимов“, бул. “Черни връх“, бул. “Витоша“, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“ и др.

"Цветята за мен са не само красота, а и възпитание за децата. Засаждаме цветя и дървета заедно с деца и ученици в дворовете на детските градини и училищата" – каза Фандъкова. В 143 детски градини и училища тази година са раздадени 2 818 луковици на лалета, както и други пролетни цветя и над 700 различни широколистни и иглолистни дървета. Столична община провежда кампанията „Моето зелено училище“/"Моята зелена детска градина“ за трета поредна година.
Продължава и петият сезон със засаждането на Новата гора на София, като досега са засадени над 60 000 дървета.

Фотограф: Гео Калев


 

25.11.2019