Фандъкова: Започваме засаждането на зелен пояс в дворовете на 26 столични училища

„Зелен пояс от дървета засаждаме в дворовете на 26 столични училища с цел да обогатим зелената система на града и да създадем по-добра зелена среда“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в засаждането на дървета в 42. ОУ „Хаджи Димитър“ заедно със заместник-кмета Десислава Билева и кмета на „Подуяне“ Ева Митова.

В инициативата са включени училища от всички райони на Столична община, в чиито дворове позволяват да се направят зелени пояси от дървесна растителност. В районите „Триадица“ и „Връбница“ са определени по две училища. Училищата са подбрани след проверка на наличната растителност в техните дворове.

Предвидени за засаждане са около 1 000 широколистни дървета от вида явор, ясен, чинар и липа. Залесяването в дворовете на училищата е ключов момент и от мерките, които общината предприема за адаптация към климатичните промени. През летните месеци училищните дворове се превръщат в термични екрани, които затоплят допълнително градския въздух, затова ще се работи върху залесяването на училищните дворове, което ще има благоприятен ефект върху градския микроклимат в дългосрочен аспект.

Кампанията „Моето зелено училище“ се провежда от 2017 г. За това време в дворовете на 510 училища и детски градини са засадени около 2 700 дървета.

Ударното озеленяване на училищните дворове е част от мащабната есенна залесителна кампания на Столична община. Месеците октомври и ноември са най-подходящи за есенно залесяване и заради това се извършват залесителни мероприятия в отделните райони на общината.

В ход са дейности по залесяване на тротоарни участъци от улици и булеварди, както и обособени пространства около автобусни спирки.

 

 

15.10.2020