Фандъкова: Започнахме трансформацията на бивша промишлена сграда в Център за съвременно изкуство

 

"На 16 юни започнаха строителните дейности за трансформация на изоставената промишлена сграда за превръщането ѝ в Център за съвременно изкуство. Това е знаков обект, който ни приобщава с най-добрите примери от Европа в грижата ни за създаване на възможности за съвременно изкуство." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на работата на терен.

Извършва се реконструкция и трансформация на бившата топлоцентрала на НДК, която е разположена в близост до Южен парк.

"Изричното условие, което поставих, бе да не се засяга парка" – подчерта кметът на София Йорданка Фандъкова.

С цел изясняване на функциите на обекта се проведоха редица обсъждания, работиха десетки представители на творците и творчески организации под ръководството на Малина Едрева, общински съветник и председател на комисията по образование, култура и културно многообразие към Столичен общински съвет, както и на зам.-кмета доц. д-р Чобанов.

Проектът бе избран след проведен международен конкурс с участието на над 60 колектива, оценени от международно жури.

Новият център ще съдържа многофункционална зала, камерна зала за представления, за визуални изкуства, кафе на покривна тераса, детски площадки на открито. Ще има и малък амфитеатър.

"Общият вид на комплекса от сгради търси визуална връзка между старо и ново: запазването на характера на заварените сгради. Индустриалният характер на „Топлоцентралата“ е търсен като излъчване в екстериор и интериор" – каза арх. Сърбова.

Идеята е Центърът за съвременно изкуство „Топлоцентрала“ да бъде насочен не само директно към артистите и публиката, но и към посетителите на парка като място за отдих, срещи, култура. В много от зоните – закрити и открити – ще бъде търсена възможност за организиране на разнообразни формати на събития и изложби и др.

Фотограф: Аделина Ангелова

 

26.06.2020