Фандъкова: Започнахме планово почистване на речното корито на река Искър

Тази година почистваме общо 75 км речни корита на реки

Започнахме почистването и осигуряване на проводимостта на 5 км от река Искър, в участъка от моста на „Чепинско шосе“ до корекцията на летище София. Преди две години направихме аварийно почистване на реката и контролирано изпускане на язовир „Искър“. Тази година почистваме общо 75 км речни корита на реки, които преминават през територията на Столична община. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на място.

Почистването на 5 км участък ще приключи през октомври.

Изпълнението на програмата за планово почистване тази година започнахме на 20 март и до момента са почистени 9 км. Работи се също и на участъци от реките Владайска и Перловска в централната градска част, р. Подгумерска в район „Нови Искър“, р. Какач в район „Връбница“, р. Банишка в район „Витоша“ и отводнителни канали в район „Кремиковци“. За тази година осигурихме от общинския бюджет 1 700 000 лева за дейността, с които ще се почистят и ще се осигури проводимостта на водата в над 100 участъка от речни корита с дължина около 75 километра.

Столична община разполага с първата система за денонощно наблюдение на нивата на реките и за ранно предупреждение. Създадохме организация за денонощно наблюдение на водните нива на речните корита на територията на общината. Водните нива се наблюдават чрез системата за ранно предупреждаване и прогнозиране при опасност от наводнения, извършват се и огледи на място от районните администрации.

Фотограф: Гео Калев

15.05.2017