Фандъкова: Започнаха единичните изпитания на метровлаковете по третата линия

"Първите 8 км от третата метролиния – от „Красно село“ през центъра до бул. „Владимир Вазов“ – ще пуснем до края на годината. Вече 18 от 20-те нови влака за третия лъч са доставени в София. Те са производство на „Сименс“ и с тях се постига до 25% икономия на енергия. Цялата трета линия е с ново поколение системи за управление, автоматизация и безопасност." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на място заедно с изпълнителния директор на столичен „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев.

Новото метродепо в „Земляне“ е напълно готово. На 100% е завършен и релсовият път на двете метростанции „Красно село“ и „България“. По втория етап от третата линия – 4 км от „Красно село“ през „Овча купел“ до „Горна баня“ ,работата ще завърши през следващата година и метрото ще бъде пуснато в движение.

Като част от мерките за безопасност на станциите на третия лъч са изградени стъклени предпазни стени на пероните. Те се отварят автоматично при спиране на влаковете на станциите.

"С новите 12 км метро ще спестяваме още 11 хил. тона вредни емисии на година. То ще се ползва от 130 хил. души дневно и ще намали до 25% трафика в зоните, през които преминава" – каза също кметът Фандъкова.

По думите на кмета Йорданка Фандъкова заедно с метрото променяме и наземната инфраструктура в районите, през които минава. В момента се провежда процедура за цялостна реконструкция на ул. „Житница“, за съжаление има забавяне заради жалби по отчуждаването на частни имоти. Целта ни е до края на годината заедно с метрото да завършим кръстовището на бул. „Гоце Делчев“ и бул. „Цар Борис III“ и цялостната реконструкция на ул. „Житница“. В район „Овча купел“ заедно с „Метрополитен“ цялостно реконструираме ул. „Централна“.

Фотограф: Гео Калев

 

 

24.04.2019