Фандъкова: Започна засаждането на пролетните цветя на София

Над 5000 луковици на лалета са от специално селектирания вид „Сердика“ от Нидерландия

Кметът на София Йорданка Фандъкова и Посланикът на Кралство Нидерландия Беа тен Тъшер засадиха лалета от специално селектирания вид „Сердика“ по повод откриването на едноименния стенопис.

"Радвам се, че заедно успяхме да реализираме няколко инициативи, които допринасят за облагородяване на места в нашия град" – каза кметът Фандъкова. Тя благодари на Посолството на Кралство Нидерландия "за цветните решения, които направихме заедно – по повод Българското председателство на ЕС в парка на НДК засадихме лалета, а като подарък за 110-та годишнина от дипломатическите отношения между България и Нидерландия, през 2019 година бе селектиран специален вид лалета, наречени „Сердика“. Общо 5 000 лалета от вида „Сердика“ ще бъдат засадени в градини на София тази есен.

Благодаря на Посолството на Кралство Нидерландия за подкрепата и опита, който споделя с нас при отглеждане и грижа за градското озеленяване. Надявам се и този нов стенопис да привлича посетители на София графити тур.

През последните години успяхме да направим редица цветни решения в София, които промениха градската среда. Те са комбинация от едногодишни и многогодишни цветя."

Кметът Фандъкова посочи, че като част от обновяването на градската среда е въвела и разширила цветните решения.

"Тази есен започнахме засаждането на луковиците, които очакваме да цъфнат през пролетта на 2021 г. Засаждаме общо 210 000 лалета, от които 5 000 са от селектирания вид „Сердика“. В градини и зелени площи на София тази есен засаждаме общо над 738 300 цветя – още 520 000 теменужки и парички, над 3 000 рози, над 5 300 перенни цветя и над 2000 многогодишни храсти.

Във връзка с икономическата криза не засадихме летни цветя, но много хора ми писаха, че е важно да има, и затова тази есен подновихме засаждането" – посочи кметът.

Цветя ще има в парковете и градските градини, в парка на НДК, по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, "Ботевградско шосе", кръговото на Телевизионна кула, цветна площ до зала "Арена Армеец" и др.

Стенописът „Сердика тюлип“ е част от София графити тур.

Извършваме и засаждане на дървета в града и на общински земи в околоградски територии. 21 500 млади фиданки ще засадим на оставащите 43 дка на Новата гора на София тази есен. Засаждаме и широколистни и иглолистни дървета покрай улици и булеварди и зелени площи, паркове и градини на територията на Столична община. Ще засадим общо над 3000 алейни дървета – червен кестен, ясен, шестил и високо декоратовните кълбовидни и червенослитни форми.

30.10.2020