Фандъкова: За градовете е изключително важно кохезионната политика да продължи

Ключово е значение на финансовите инструменти в подкрепа на устойчивото развитие на градовете за подобряване живота на гражданите

За градовете е изключително важно кохезионната политика да продължи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията "Предизвикателствата пред кохезионната политика 2014 - 2020. Гъвкав Европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор", която се проведе на 20 юли в столицата. 
Потвърждаваме ключовото значение на финансовите инструменти в подкрепа на устойчивото развитие на градовете за подобряване живота на гражданите.
Всички признават, че София е добър пример за използването на европейските средства, именно за подобряване средата и качеството на живот на гражданите, каза Фандъкова. Тя посочи, че резултатите, които са постигнати през последните години, се дължат на доверието с европейските партньори и на национално ниво. Гражданите на София виждат ежедневно как се инвестират европейските средства и вярвам, че това се оценява от ЕК, каза също кметът на София. 
В предходния програмен период София реализира проекти на обща стойност 3 милиарда лева, като 2 милиарда от тях са от европейски средства.
Най-големият проект със значение както за транспорта, така и за околната среда, е метрото. 
Кметът Фандъкова посочи, че започваме същинското строителство на метро в "Овча купел", което е част от третата линия. Със строителството на третата линия ще намалим вредните емисии с 90 хил. т., а половината от пътуванията с градския транспорт ще се извършват с метро. С подкрепата на европейско финансиране започнахме и модернизацията на градския транспорт. Столична община защити за програмния период 2014-2020г. проекти с европейско финансиране на стойност около 1 милиард евро. Най-големият от тях е за изграждане на третия лъч на метро. 
Метрото е проект с голямо значение за хората, каза Юрки Катайнен, заместник председател на Европейската комисия за заетост, растеж, инвестиции и конкурентоспособност. 
Кметът посочи също, че общински дружества също успяха да подготвят и защитят проекти с европейско финансиране. Така бяха обновени Женския пазар, изграден спортен комплекс и парк "Възраждане", модернизирани общински болници. 
Реализирането на проектите на София превръщат Столична община в един от най-големите възложители на строителни обекти. Това е и голяма отговорност, изискваща строга координация и контрол на качеството и сроковете на работата. Фандъкова посочи, че е важна подготовката на кадрите и тук е ролята на Строителната камара като браншова организация. 
В конференцията участваха Юрки Катайнен, заместник председател на Европейската комисия за заетост, растеж, инвестиции и конкурентоспособност, Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент, Николай Станков, председател на Българската строителна камара, Томислав Дончев, заместник министър председател на България,  Николай Нанков, Министър на регионалното развитие и благоустройството, Ивайло Московски, Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Лиляна Павлова, министър за Българското Председателството на Съвета на ЕС 2018, Вазил Худак, з аместник председател на Европейската инвестиционна банка - Финансови инструмент в подкрепа на строителния сектор. Добри практики.

 

21.07.2017