Фандъкова: "Всяка инвестиция, ако не е насочена към хората, не би имала успех"

Фандъкова: "Всяка инвестиция, ако не е насочена към хората, не би имала успех"

"Проектите да са насочени към хората и развитието на града", каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференция за инвестиционни проекти BalRec с отговорните инвеститори, които работят в интерес на града и хората и споделят визията за развитие на София като зелен и иновативен град. "Всяка инвестиция, ако не е насочена към хората, не би имала успех. Приветствам проектите, които предлагат комплексен подход, с отношение към градската среда, със създаване на възможности за отдих, спорт, образование, незажисимо дали са офисни или логистични площи". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференция за инвестиционни проекти BalRec.

"Подкрепяме бизнеса, който работи за развитието на своя град с отношение към хората, които живеят и работят тук. Времето е на проектите, които са насочени към хората и развитието на града", посочи също Фандъкова.

Кметът каза също, че "София заема подобаващото място в страната и все повече добри позиции в общоевропейски мащаб. През последните години София привлича все повече чуждестранни инвеститори. Данните (на Института за пазарна икономика) показват, че София е привлякла 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната. В икономиката на града през последните години най-голям ръст има IT секторът. Чуждите инвестиции в този сектор достигат 216 млн. евро през 2015 г. или 2% от всички инвестиции в София.

"Столична община е и един от най-големите възложители. С ясни приоритети и усилена работа, с привличането на европейско финансиране, което за предходния период е около 3 милиарда лева, наложихме бързо развитие на София.

Към работата на инвеститорите сме взискателни", каза също кметът на Столична община. "Продължаваме с обновяването на градската инфраструктура и тази година инвестираме в подобряване на градската среда. За 2018 г. предвиждаме пълна реконструкция на ул. "Граф Игнатиев", на зоната около храм-паметника "Св. Александър Невски", на Западен парк. "Граф Игнатиев" ще се превърне в пешеходна зона със запазване на трамвая. Работим и в кварталите. Много е важно да успеем да създадем законова рамка, която да не допуска безконтролно застрояване на града. Затова сме направили специално предложение за промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община", каза също кметът Фандъкова. Проектът с предложение е вече в Народното събрание.

 

08.11.2017