Фандъкова: Висшето транспортно училище вече обучава 120 машинисти и инженери за третия лъч на метрото

"За нас инвестициите в образование са точно толкова важни, колкото и инвестициите в инфраструктура", това каза кметът на София  Йорданка Фандъкова при откриването на новите учебни зали във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. "Поздравявам университета за новите лаборатории и съм изключително щастлива, че Столичният метрополитен подпомогна откриването на една от лабораториите. Съвместната работа и партньорството между Столичната община, транспортните дружества и университета са с традиции. В момента тук се подготвят бъдещите инженери и машинисти за третата линия на метрото",  каза столичният кмет и посочи, че общо  120 души се обучават, като част от тях ще бъдат назначени още до края на тази година в Столичния метрополитен. "Имаме нужда от добре подготвени кадри и в надземния транспорт. В момента инвестираме в развитието на автотранспорта.  Очаквам до края  на годината да дойдат новите 40 автобуса на природен газ и 20 електробуса. Предвиждаме развитието на електротранспорта и  ще имаме нужда от експерти, които да  поддържат този вид превозни средства.  В момента се провеждат процедури за закупуване на още автобуси, така че до края на следващата година  над 70 процента от автобусния парк да бъде обновен с нови, комфортни и екологични превозни средства".

Според кмета Фандъкова  участието на бизнеса в подготовката на кадрите е ключово. Бизнесът  трябва да участва както с финансиране на нови учебни зали  и с осигуряване на  стажове, така и  директно с участие при разработването на учебните планове и учебните програми. 

Йорданка Фандъкова разгледа новите учебни лаборатории за електрически автомобили, учебната подстанция, осигурена от Метрополитен, както и тренажора за подготовка на машинисти за метрото и за железопътния  транспорт. На изложението "ТРАНСТРЕНД 2018 – иновации, бизнес и образование в транспорта“ бяха показани и  влакчета, с които ще се извършва поддръжката на третата линия на метрото. Транспортните средства са произведени в Русе.

25.04.2018